Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ-ΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΝΔΡΑ


Γεννητικό σύστημα γυναίκας

Τα γυναικεία γεννητικά όργανα διακρίνονται σε εξωτερικά και εσωτερικά.

Στα εξωτερικά γεννητικά όργανα ανήκουν:

Το αιδοίο, λέγεται το σύνολο των εξωτερικών γεννητικών οργάνων.
Εφηβαίο ή όρος της Αφροδίτης , ονομάζεται η σαρκώδης στρογγυλεμένη επιφάνεια που βρίσκεται μπροστά από την ηβική σύμφυση. Το δέρμα του εφηβαίου έχει ιδρωτοποιούς και σμηγματογόνους αδένες. Το σημείο που ενώνονται τα οστά της λεκάνης λέγεται ηβική σύμφυση. Κλειτορίδα, που αποτελείται από στητικό ιστό. Το κυρίως σώμα της κλειτορίδας είναι καλυμμένο και συνδέεται με τα εσωτερικά μικρά χείλη. Μεγάλα χείλη, τα οποία καλύπτουν τα μικρά χείλη. Μικρά χείλη, όπου πλαισιώνουν την είσοδο του κόλπου και αποτελούνται από στητικό ιστό, με άφθονες νευρικές απολήξεις. Παραουρηθρικοί αδένες, βρίσκονται στην περιοχή γύρω από την ουρήθρα. Το στόμιο της ουρήθρας βρίσκεται μεταξύ κλειτορίδας και κόλπου.

Τα εσωτερικά γεννητικά όργανα της γυναίκας είναι:

Ο κόλπος, είναι ένας ινοελαστικός σωλήνας, εσωτερικά καλύπτεται από επιθήλιο οιστρογονοεξαρτώμενο. Το περιβάλλον του κόλπου είναι όξινο και χρησιμεύει για να προστατεύει τη γονιμότητα των σπερματοζωαρίων και να προφυλάσσει το κόλπο από μόλυνση. Ο κόλπος αρχίζει από το εσωτερικό του αιδοίου, ως γύρω από το τράχηλο της μήτρας.
Η μήτρα, βρίσκεται στο βάθος του κόλπου. Είναι ένα κοίλο μυώδες όργανο, σχήματος αχλαδιού με παχιά τοιχώματα και διαιρείται στο τράχηλο κάτω και σε σώμα πάνω από 9 αυτόν. Στο σώμα της μήτρας διακρίνεται το κυρίως σώμα και ο πυθμένας, ο οποίος καταλήγει στα κέρατα δεξιά και αριστερά. Στο ύψος των δύο κεράτων εισέρχονται στο σώμα της μήτρας οι δύο σάλπιγγες. Η μήτρα δρα ως επωαστήριο για το γονιμοποιημένο ωάριο και του επιτρέπει να εξελιχθεί.
Ο τράχηλος, έχει κυλινδρικό σχήμα, μήκος 2-4εκ. Ο τράχηλος διακρίνεται σε εξωτράχηλο και ενδοτράχηλο.
Οι σάλπιγγες ή ωαγωγοί, είναι δύο λεπτοί μυϊκοί σωλήνες, όπου εκτείνονται από τη μήτρα, ως τις ωοθήκες. Έχουν μήκος περίπου 11εκ. Κάθε σάλπιγγα έχει δύο στόμια, ένα μητρικό κι ένα στην περιτοναϊκή κοιλότητα που ονομάζεται κωδωνικό ή κοιλιακό στόμιο. Διαιρείται σε τέσσερα τμήματα, το ενδομήτριο, τον ισθμό, την λήκυθο και τον κώδωνα.
Οι ωοθήκες, έχουν σχήμα αμυγδάλου, μήκους 3-4εκ. και πάχους 1-3εκ. ανάλογα με τη λειτουργική τους κατάσταση. Βρίσκονται πλάγια της μήτρας και συγκρατούνται σταθερά στη θέση τους με συνδετικό ιστό. Παράγουν γεννητικά κύτταρα, τα ωάρια, μία φορά το μήνα και ορμόνες, τα οιστρογόνα και προγεστερόνη.

Γεννητικό σύστημα άνδρα
Τα ανδρικά γεννητικά όργανα, δείχνουν ότι είναι πολύ διαφορετικά από τα γυναικεία γεννητικά όργανα. Στη πραγματικότητα όμως, προέρχονται και μεγαλώνουν από τον ίδιο εμβρυικό ιστό και κάνουν λειτουργίες παρόμοιες.
Οι όρχεις, έχουν σχήμα ωοειδές και περικλείουν πολυάριθμους σωληνίσκους, τους σπερματοφόρους. Οι όρχεις παράγουν τα αρσενικά γεννητικά κύτταρα,  (σπερματοζωάρια) και εκκρίνουν αρσενικές ορμόνες, που τις ονομάζουμε ανδρογόνες, όπως είναι η τεστοστερόνη. Οι όρχεις αρχίζουν να παράγουν σπερματοζωάρια μετά την έναρξη της εφηβείας και η παραγωγή τους συνεχίζεται χωρίς διακοπή, ως τα γηρατειά.
Το σπερματοζωάριο, είναι το μικρότερο από τα ανθρώπινα κύτταρα. Aποτελείται από το κεφάλι, όπου περιέχει το πυρήνα και από μία πολύ μακριά ουρά που το βοηθά να μετακινείται. Τα σπερματοζωάρια συγκεντρώνονται σε ένα μεγάλο αγωγό, με μήκος 10 περισσότερο από 5μέτρα κι ονομάζεται επιδυμίδα. Από εκεί φτάνουν στον εκφορητικό πόρο και στη συνέχεια συσσωρεύονται στη σπερματοδόχο κύστη, όπου δέχονται τις εκκρίσεις των διαφόρων αδένων, κυριότερος των οποίων είναι ο προστάτης. Σε περίπτωση που τα σπερματοζωάρια δεν αποβληθούν, μετά από τριάντα οχτώ ώρες περίπου πεθαίνουν και καταστρέφονται μέσα στους εκφορητικούς πόρους. Σπερματικοί πόροι, είναι σωληνίσκοι λεπτότατοι και τυλιγμένοι μεταξύ τους. Ρόλος τους είναι να οδηγούν το σπέρμα από τους όρχεις στο πέος. Το πέος, είναι το όργανο από το οποίο απελευθερώνεται το σπέρμα.

Βιβλιογραφία
  • Γεωργακόπουλος Παναγιώτης Α., Επιτομή Μαιευτικής Γυναικολογίας και Νοσηλευτικής, Αθήνα 1993
  • Παπανικολάου Νίκος Α., Γυναικολογία Γ’ Έκδοση, Αθήνα 1994, Επιστημονικές εκδόσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου