Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

ΔΗΜΟΣΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΒΛΑΣΤΟΚΥΤΤΑΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δημόσια Τράπεζα Βλαστοκυττάρων Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου»

HEALTH.IN.GR
Ήδη έχουν αποθηκευτεί περίπου 1.200 μοσχεύματα

Θεσσαλονίκη - Εντυπωσιακή χαρακτηρίζουν οι υπεύθυνοι της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων του Nοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης την ανταπόκριση του κόσμου στην προσπάθεια συγκέντρωσης ομφαλικών μοσχευμάτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τον Ιούλιο του 2009 οπότε η τράπεζα ξεκίνησε τη λειτουργία της, έχουν αποθηκευτεί περίπου 1.200 μοσχεύματα ενώ 2.000 γονείς έχουν ενημερωθεί για το θέμα στις επίσημες ενημερώσεις που πραγματοποιούνται κάθε εβδομάδα στην κλινική. Ήδη ένα από τα μοσχεύματα αυτά χρησιμοποιήθηκε σε επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε ένα μικρό παιδί στο νοσοκομείο Παίδων της Αθήνας. Την ίδια στιγμή καταφθάνουν καθημερινά στη Θεσσαλονίκη αιτήματα αναζήτησης από τα ελληνικά μεταμοσχευτικά κέντρα.
Αντίστοιχα, στην Αθήνα, όπου λειτουργεί στην Ακαδημία Αθηνών η πρώτη δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων που δημιουργήθηκε στη χώρα μας πριν από επτά χρόνια, βρίσκονται αποθηκευμένα 2.200 μοσχεύματα.
Τα παραπάνω στοιχεία έδωσε δημοσιότητα ο Διευθυντής της Αιματολογικής Κλινικής, της Μονάδας μεταμόσχευσης μυελού των οστών και της Δημόσιας Τράπεζας Βλαστοκυττάρων του Νοσοκομείου «Γ. Παπανικολάου», Δαμιανός Σωτηρόπουλος, με αφορμή την παρουσίαση σχετικής εισήγησης στο 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Εθελοντικής Αιμοδοσίας.
«Η ανταπόκριση του κόσμου είναι εξαιρετική. Δεχόμαστε μοσχεύματα από τη Θεσσαλία μέχρι και τον Έβρο αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που αποθηκεύσαμε μοσχεύματα ακόμη και από την Αθήνα, την Πελοπόννησο και την Κρήτη. Στην προσπάθεια αυτή είναι μεγάλη η βοήθεια που δεχόμαστε από τους Συλλόγους των αιμοδοτών, κυρίως αυτούς που δραστηριοποιούνται στην Κοζάνη και τον Έβρο», σχολιάζει ο κ.Σωτηρόπουλος.
Μιλώντας για τα οφέλη της δημόσιας τράπεζας βλαστοκυττάρων επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ιδιοκτησιακό καθεστώς όπως στις ιδιωτικές τράπεζες. Τονίζει δε ότι τα μοσχεύματα της δημόσιας τράπεζας είναι διαθέσιμα ώστε να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε έχει ανάγκη και διευκρινίζει ότι τόσο η δωρεά του μοσχεύματος από τους γονείς όσο και η μεταμόσχευση στον ασθενή είναι εντελώς δωρεάν.
Η δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων της Θεσσαλονίκης είναι ήδη μέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Δημοσίων Τραπεζών (Netcord) ενώ τα δεδομένα συμβατότητας των μοσχευμάτων της καταχωρούνται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και στο Παγκόσμιο Δίκτυο Δοτών Μυελού των Οστών και Βλαστοκυττάρων. Διαθέτει δε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και εξοπλισμό που αποτελεί δωρεά του Συλλόγου «Ανοιχτή Αγκαλιά» από την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου