Τι προσφέρει κάθε βιταμίνη στον παιδικό οργανισμό;
Σε ποιες τροφές θα βρει το παιδί τις απαραίτητες βιταμίνες; Που συμβάλλει η καθεμία από αυτές;
Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Νίκος Κριαράς εξηγεί:
Η διατροφή του παιδιού συμβάλλει σημαντικά στη σωματική και νοητική του ανάπτυξη γι' αυτό και οι γονείς οφείλουν να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή.
Στη σημερινή εποχή, αρκετοί γονείς είτε δεν έχουν ελεύθερο χρόνο για την προετοιμασία των υγιεινών γευμάτων του παιδιού τους, είτε δεν έχουν ενημερωθεί επακριβώς για το τι περιλαμβάνει ένα υγιές πρότυπο διατροφής.
Η βάση της υγιεινής διατροφής, περιλαμβάνει 3 κύρια γεύματα και 2-3 μικρότερης ποσότητας, "πρωινό-μεσημεριανό-βραδινό" και ενδιάμεσα δεκατιανό/απογευματινό/προ ύπνου.
Ο οργανισμός θα πρέπει να τροφοδοτείται συνεχώς με απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπου στο σύνολο της ημέρας αξιοποιούνται πλήρως.
Μια τέτοιου είδους διατροφή, θα προσφέρει στο παιδί νοητική και σωματική ανάπτυξη με ορθό ρυθμό, προστατεύοντας το από μελλοντικές παθήσεις.
Ένα παιδί, χρειάζεται το σύνολο των βιταμινών σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σύγκριση με τους ενήλικες.
Έτσι, οι γονείς θα πρέπει να δεχθούν το γεγονός προετοιμασίας όλων των γευμάτων, όπως επίσης και να διαπαιδαγωγήσουν το παιδί τους, ότι οι συγκεκριμένες τροφές είναι ευχάριστες-απολαυστικές και ευεργετικές. Για παράδειγμα, ένα παιδί το οποίο δεν έχει διαπαιδαγωγηθεί ως προς τα πρότυπα της υγιεινής διατροφής θα επιλέξει να καταναλώσει ένα κρουασάν στο σχολείο αντί ένα μήλο, γεγονός το οποίο έγκειται στο ότι είτε δεν έχει μάθει να του αρέσει είτε ντρέπεται.
Πιο συγκεκριμένα, όλες οι βιταμίνες είναι απαραίτητες, οι οποίες διακρίνονται σε A-D-E-K-C και στο σύμπλεγμα της ομάδας Β, η κάθε μια εξ αυτών προσφέρει διαφορετικά σημαντικά οφέλη, τα οποία έχει ανάγκη να αξιοποιήσει το παιδί.
Η βιταμίνη Α, είναι απαραίτητη για την υγεία της όρασης και του δέρματος του. Θα την βρει αν καταναλώσει καρότο η ντομάτα.
Η βιταμίνη Ε, είναι απαραίτητη για την σωματική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού, όπως επίσης και για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του. Θα την βρει, αν καταναλώσει τροφές (πχ: σαλάτα) με ελαιόλαδο.
Η βιταμίνη Κ, θα το βοηθήσει στη ταχεία επούλωση των πληγών του. Θα την βρει αν καταναλώσει πράσινα φυλλώδη λαχανικά.
Η βιταμίνη C, θα του προστατεύσει το ανοσοποιητικό του σύστημα, από το κρυολόγημα ή από την γρίπη. Θα την βρει αν καταναλώσει πορτοκάλια, ακτινίδια, ντομάτες.
Η βιταμίνη Β1, θα προστατεύσει την νοητική ανάπτυξη του, μειώνοντας ταυτόχρονα ενδεχόμενες κρίσεις νευρικότητας ή μελαγχολίας.
Η βιταμίνη Β2, θα του προσφέρει ενέργεια.
Η βιταμίνη Β6, θα του προσφέρει σωματική ανάπτυξη και προστασία του μυϊκού ιστού του.
Τις συγκεκριμένες 3 βιταμίνες, θα τις βρει στα δημητριακά, στο κρέας, στα λαχανικά, στα φρούτα και στα όσπρια.
Ω3 και Ω6, θα το βοηθήσουν στην σωματική και νοητική ανάπτυξη. Θα τα βρει, εάν καταναλώσει σε μικρή ποσότητα ξηρούς καρπούς και λιπαρά ψάρια.
Ακολουθώντας τις ανωτέρω οδηγίες, είναι πασιφανές το ότι θα ήταν λάθος η κίνηση του γονέα να στραφεί στα συμπληρώματα βιταμινών, αν και μόνο αν το παιδί θεωρείται υγιές και δεν χρήζει ιδιαίτερης ιατρικής και διαιτολογικής υποστήριξης.
Σημαντική Σημείωση: Μια ολοκληρωμένη διατροφή, προσφέρει όλα τα προηγούμενα, σκοπός δεν είναι απλά να ζητάμε από το παιδί να "φάει" κάτι το οποίο του λέμε ότι θα του κάνει καλό, αλλά να του δείξουμε το τι καλό προσφέρουν και να μάθει να τα επιζητά μόνο του
ΠΗΓΗ: http://www.tlife.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου