Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011

Η ΒΙΑ ΠΑΕΙ ΣΧΟΛΕΙΟ




Αν μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ότι περιστατικά παιδικής βίας συνέβαιναν πολύ μακριά από την Ελλάδα, η πρόσφατη ιστορία του μικρού Άλεξ, μας έχει ήδη κάνει να αναθεωρήσουμε. Ο παιδικός εκφοβισμός είναι μια από τις χειρότερες μορφές αντικοινωνικής συμπεριφοράς, καθώς προϋποθέτει την εκμετάλλευση της προσωπικής αδυναμίας κάποιου άλλου και στοχεύει στο ν' αποσπάσει τη συγκατάθεσή του για κάτι, μέσω τρομοκρατίας. Ο διεθνής όρος του παιδικού εκφοβισμού είναι «bullying» (ανήκει στην ίδια ομάδα με τη λέξη bully που σημαίνει νταής).

Ωστόσο, όπως σημείωσε σε πρόσφατο άρθρο του ο καθηγητής Γιώργος Τσιάκαλος, πρόεδρος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, παρά το γεγονός ότι ως φαινόμενο είναι υπαρκτό στη χώρα μας, «πρόκειται ίσως για τη μοναδική αγγλική λέξη που η κοινωνία μας αρνείται επίμονα να εντάξει στο λόγο της».
Πώς να το προστατεύσετε
1.
Περιγράψτε του από νωρίς εικόνες με παιδιά που  απειλούνται ή αντιμετωπίζονται με ρατσισμό. Θα καταλάβει πόσο δυσάρεστο είναι και θα μάθει ν' αποφεύγει ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.
2. Ενθαρρύνετέ το να συζητήσει μαζί σας προβλήματα που αντιμετωπίζει (ονοματίζοντας συγκεκριμένα άτομα), χωρίς όμως να το εξαναγκάσετε.
3. Δώστε του τον χρόνο να εκφράσει τα αισθήματά του, εξηγώντας του ότι είναι φυσιολογικό να νιώθει στενοχώρια, ανασφάλεια, φόβο ή θυμό.
4. Ενισχύστε την αυτοπεποίθησή του. Προσπαθήστε ν' αντισταθμίσετε το αρνητικό συναίσθημα που νιώθει με το να του υπενθυμίζετε τις επιτυχίες του π.χ. στο σχολείο. Τα θετικά σας σχόλια θ' αυξήσουν την αυτοπεποίθησή του και ίσως και την ικανότητά του ν' αντιμετωπίσει τον ταραχοποιό.
5. Αποτρέψτε το από το να κυκλοφορεί μόνο του, κυρίως όταν βραδιάζει. Συμβουλεύστε το ν' απομακρύνεται από τ' απόμερα ή σκοτεινά σημεία, όπως και από τις παιδικές «συμμορίες».
6. Μάθετέ του ν' αποφεύγει τις προκλήσεις και να παραμένει ψύχραιμο.
7. Διαβεβαιώστε το ότι αν αισθανθεί ότι κινδυνεύει, δεν θα πρέπει να ντραπεί να καλέσει για βοήθεια έναν περαστικό. Πρόσφατη έρευνα κατέγραψε ότι αντιδρούμε άμεσα στη λέξη «φωτιά» και οι υποψήφιοι θύτες συνήθως φεύγουν αν ακούσουν από το θύμα να φωνάζει δυνατά κάποιο όνομα.

Από το περιοδικό Prevention


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου