Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Ο ΑΥΤΙΣΜΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΤΟΥ ΑΤΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ


Ο αυτισμός περιορίζει την αντίληψη του ατόμου για τον εαυτό του



Λονδίνο: Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι η αυτό-επίγνωση είναι μεγάλο πρόβλημα για τα άτομα που πάσχουν από αυτισμό, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Brain.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ έκαναν εξειδικευμένες εγκεφαλικές απεικονίσεις σε άτομα με αυτισμό και διαπίστωσαν ότι ο εγκέφαλος τους είναι λιγότερο δραστήριος όταν πρόκειται για αυτό-αντανακλαστικές σκέψεις.

Ο αυτισμός θεωρείται κατάσταση ακραίου εγωκεντρισμού. Αλλά μελέτες έχουν δείξει ότι το πρόβλημα προκύπτει όταν το άτομο έχει δυσκολία να σκεφτεί και να αντιληφθεί τον ίδιο του τον εαυτό.
Οι ερευνητές έκαναν λειτουργικές μαγνητικές απεικονίσεις για να μετρήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε 66 άνδρες εθελοντές, οι μισοί εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού.
Από τους εθελοντές ζητήθηκε να κρίνουν είτε τις δικές τους σκέψεις, απόψεις, προτιμήσεις ή τα σωματικά χαρακτηριστικά τους είτε άλλων ατόμων, παραδείγματος χάρη της Βασίλισσα Ελισάβετ.

Καταγράφοντας την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών καθώς αυτοί απαντούσαν στις ερωτήσεις, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι τις οπτικές διαφορές στην εγκεφαλική δραστηριότητα μεταξύ εκείνων με και χωρίς αυτισμό.

Ιδιαίτερη προσοχή έδωσαν στον μέσο κοιλιακό προμετωπιαίο φλοιό (VMPFC), μια περιοχή του εγκεφάλου γνωστή για την ενεργοποίηση της όταν οι άνθρωποι σκέφτονται τον εαυτό τους.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συγκεκριμένη περιοχή ήταν πιο δραστήρια όταν οι εθελοντές ερωτούνταν για τον εαυτό τους, συγκριτικά με όταν σκέφτονταν την Βασίλισσα.

Ωστόσο, στον αυτισμό ο μέσος κοιλιακός προμετωπιαίος φλοιός ανταποκρινόταν το ίδιο, ανεξαρτήτως αν το άτομο σκεφτόταν τον εαυτό του ή την Βασίλισσα.

Ο Δρ Μάικλ Λομπάρντο εξηγεί ότι «η μελέτη δείχνει την μάχη που κάνει ο αυτιστικός εγκέφαλος να επεξεργαστεί πληροφορίες για τον ίδιο του τον εαυτό. Για να μπορεί κάποιος να χειριστεί τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις θα πρέπει να μπορεί να παρακολουθεί την σχέση του εαυτού του με τους άλλους. Σε ορισμένες κοινωνικές καταστάσεις είναι σημαντικό να παρατηρεί ο άνθρωπος τις ομοιότητες που έχει με κάποιον τρίτο ή τις διαφορές που έχει.

Ο άτυπος τρόπος με τον οποίο ο αυτιστικός εγκέφαλος αντιμετωπίζει τις πληροφορίες για τον εαυτό του, ως πληροφορίες όμοιες με αυτές που αφορούν άλλα άτομα, μπορεί να εκτροχιάσει την κοινωνική ανάπτυξη του αυτιστικού παιδιού, ειδικότερα την κατανόηση του πως σχετίζεται με το κοινωνικό περιβάλλον γύρω του.»
(Πηγή health.in.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου