Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

ΠΑΙΔΙΚΟΣ ΣΤΑΥΘΜΟΣ Ή ΓΙΑΓΙΑ;



Παιδικός σταθμός ή γιαγιά;

Μεγάλη κουβέντα έγινε επί του συγκεκριμένου ερωτήματος στην εκπομπή με αφορμή βρετανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στους TIMES και αναδημοσιεύουν ΤΑ ΝΕΑ.


Η μελέτη που έγινε σε δείγμα 4800 παιδιών διαπιστώνει σύμφωνα με το δημοσίευμα ότι "τα παιδιά που φρόντιζαν ο παππούς και η γιαγιά πάσχισαν πολύ για να κοινωνικοποιηθούν με τους συνομηλίκους τους όταν έγιναν 3 ετών, εμφάνισαν σημαντικά περισσότερα προβλήματα συμπεριφοράς και υπολείπονταν σε σημαντικά στάδια της ανάπτυξής τους, σε σύγκριση με παιδιά που μεγάλωσαν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, με νταντάδες, ακόμη και με άλλα μέλη της οικογένειας. Το μόνο σαφές όφελος των πρώτων, ήταν ότι το λεξιλόγιό τους ήταν καλύτερο".

Η παιδοψυχολόγος
Αλεξάνδρα Καπάτου που μίλησε στην εκπομπή αναγνώρισε ότι τα περισσότερα από τα συμπεράσματα της μελέτης έχουν βάση και στην ελληνική πραγματικότητα παρά τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας.

Επισήμανε όμως το διαφορετικό ρόλο που παίζουν στη χώρα μας οι παπούδες και οι γιαγιάδες και τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ουσιαστική κρατική πρόνοια για τη σωστή οργάνωση των βρεφονηπιακών σταθμών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου