Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

ΧΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΙΑΜΑΙΑ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ 1 ΣΤΑ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

ΧΩΡΙΣΤΗΚΑΝ ΣΙΑΜΑΙΑ ΜΕ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ 1 ΣΤΑ 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ


ΠΡΙΝ


Μια σπάνια επέμβαση διαχωρισμού σιαμαίων, δύο κοριτσιών που ήταν ενωμένα στο κεφάλι, πραγματοποίησε με επιτυχία ομάδα εξειδικευμένων βρετανών χειρουργών. Η 25μελης ομάδα στο παιδιατρικό νοσοκομείο της Γκρέιτ Οσμοντ Στριτ (Great Osmond Street Hospital ή GOSH) στο Λονδίνο κατάφερε να χωρίσει τις δίδυμες Ριτάλ και τη Ριτάγκ Γκαμπούρα που πλέον είναι υγιείς και… ξεχωριστές.

Οι δίδυμες, που γεννήθηκαν στις 22 Σεπτεμβρίου 2010 στο Χαρτούμ του Σουδάν, υποβλήθηκαν στις 15 Αυγούστου σε μια λεπτή και σπάνια επέμβαση διαχωρισμού από την ομάδα του χειρουργού Ντέιβιντ Ντάναγουεϊ. Και τώρα, οι χειρουργοί ανακοίνωσαν ότι «ο άμεσος ο κίνδυνος για τις ζωές τους πέρασε».
Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις επεμβάσεις, τον Μάιο και τον Ιούλιο, για να προετοιμαστεί η τελική φάση του διαχωρισμού, ενώ η καλή είδηση της υγιούς ανάνηψης των δυο νεογνών ανακοινώθηκε σχεδόν έναν μήνα μετά την τελευταία επέμβαση, καθώς υπήρχε κίνδυνος η διαδικασία του διαχωρισμού να προκαλέσει σοβαρές νευρολογικές βλάβες.
Η περίπτωση της Ριτάλ και της Ριτάγκ ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς τα κρανία τους ήταν ενωμένα σε ένα και, παρότι δεν μοιράζονταν εγκεφαλικό ιστό, μοιράζονταν ζωτικές αρτηρίες και νεύρα, με τα όργανα της Ριτάγκ να εκτελούν τις περισσότερες λειτουργίες και για τους δυο οργανισμούς.
Στο Σουδάν δεν υπάρχουν γιατροί με εμπειρία σε παρόμοιες επεμβάσεις και το ζευγάρι, μην έχοντας την οικονομική δυνατότητα να πληρώσει για μια επέμβαση στο εξωτερικό, ζήτησε τη βοήθεια της φιλανθρωπικής οργάνωσης «Facing the World» που προσφέρει βοήθεια σε παιδιά τα οποία πάσχουν από δυσμορφίες.
Ευτυχής δηλώνει τόσο ο πατέρας των παιδιών, ο 31χρονος μαιευτήρας-γυναικολόγος Αμπντελματζίντ Γκαμπούρα, όσο και η 27χρονη μητέρα τους, Ενάς, ειδικευόμενη γιατρός. «Πλέον μπορούμε να επιστρέψουμε σπίτι μας με δύο ξεχωριστά, υγιή κοριτσάκια», δήλωσαν οι γονείς τους προσθέτοντας πως «είμαστε ευγνώμονες σε όλους τους γιατρούς που προσέφεραν εθελοντικά τον χρόνο τους και στη “Facing the World” που οργάνωσε τα πάντα και πλήρωσε για την επέμβαση. Νιώθουμε πολύ τυχεροί, υπάρχουν όμως και άλλα παιδιά και οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια».
Τα σιαμαία δίδυμα είναι πολύ σπάνια και μόλις το 5% εξ αυτών είναι ενωμένα στο κεφάλι. Τα ποσοστά θνησιμότητας είναι πολύ υψηλά: το 40% των σιαμαίων γεννιούνται νεκρά ή πεθαίνουν στη διάρκεια του τοκετού, ενώ το 25% πεθαίνουν εντός 24ώρου μετά τη γέννα.

ΜΕΤΑ




Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου