Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2011

Συμβουλές για να μπορέσετε να ηρεμήσετε ένα μωρό που υποφέρει από κολικούς

Συμβουλές για να μπορέσετε να ηρεμήσετε ένα μωρό που υποφέρει από κολικούς



Το κλάμα ενός μωρού επιβάλλει μεγάλες απαιτήσεις στους γονείς του. Όταν ένα μωρό κλαίει, οι γονείς του συχνά αισθάνονται αβεβαιότητα, απογοήτευση, εγκατάλειψη, ενοχή, θλίψη, εξάντληση, δυσαρέσκεια και θυμό.

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν βιώσει αυτή την κατάσταση κατά την οποία το μωρό υποφέρει από κολικό. Είναι η κατάσταση εκείνη που το μωρό δεν σταματάει να κλέει και οι γονείς δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Οι γιατροί ορίζουν τους κολικούς ως κλάμα που διαρκεί πάνω από 3 ώρες την ημέρα, για τρεις φορές την εβδομάδα. Μπορεί να επηρεάσει έως και 20% των νεογέννητων, και να φέρει τους γονείς τους σε άσχημη ψυχολογική κατασταση. Ευτυχώς, πολλοί γονείς γνωρίζουν πως να ανακουφίσουν το μωρό τους, ενώ κάποιοι άλλοι όχι.

Έαν είστε από τους γονείς που δεν ξέρετε να χειριστείτε αυτή την κατάσταση μπορείτε να δείτε τις παρακάτω συμβουλές:

Αν θηλάζετε, να αποφεύτετε ορισμένα τρόφιμα όπως: τα όσπρια τα γαλακτοκομικά, την καφεΐνη και  τη σοκολάτα. Αυτά,  μπορεί να προκαλέσουν κολικούς στο μωράκι σας.

Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας είναι σωστά τοποθετημένο στο στήθος σας,  ώστε να μπορεί να λάβει αρκετό γάλα.

Για τα μωρά που δεν θηλάζουν, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το μπουκάλι έχει θερμανθεί σε θερμοκρασία σώματος.

Να δίνεται στο μωρό σας λιγότερη ποσότητα σε γάλα, σε πιο πολλές δόσεις. Έτσι   θα νιώσει ανακούφιση.

Δημιουργήστε ένα ήρεμο περιβάλλον για το μωρό σας με χαμηλό φωτιμό και ήρεμους ήχους.

Κάντε μια μικρή βόλτα με το μωράκι σας, έαν δεν είναι εύκολο να το βγάλετε έξω από το σπίτι, πάρτε το αγκαλιά και πηγαίνετε έστω σε κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού σας.

Το μασάζ με κυκλικές ή σε σχήμα «Π» κινήσεις στην κοιλίτσα του μωρού είναι πολύ αποτελεσματικό. Το βραδινό μπανάκι με λίγο πιο ζεστό νερό, πέρα από την καθαριότητα, συμβάλλει και στην καλύτερη χαλάρωση και ηρεμία του βρέφους.
Το φάσκιωμα του μωρού σε ζεστή πάνα αναφέρεται ότι μπορεί να βοηθήσει, με την προϋπόθεση ότι γίνεται ανεκτό από το βρέφος.
Ακόμη, σωστή τεχνική σίτισης, ώστε να μην καταπίνει αέρα, αλλά, και αν αυτό γίνεται, να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για το ρέψιμο του βρέφους.

Μιλήστε του γλυκά ακόμη κι αν είστε στα προθυρα νευρική κρίσης θα πρέπει να μιλήστε στο μωράκι σας με ήρεμο και γλυκό τρόπο κι έτσι θα ηρεμήσει το μικρό σας και στη συνέχεια κι εσείς.

Tέλος, ανάθεση της φροντίδας σε κάποιον άλλο, έστω και για λίγο, ιδιαίτερα αν έχετε φθάσει στα όρια ψυχικής και σωματικής εξάντλησης, δεν σας κάνει υποχρεωτικά άκαρδη μάνα. Ένα τρίτο πρόσωπο, με εμπειρία στην φροντίδα μωρών και μεγαλύτερη υπομονή, μπορεί να φανεί πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη των κολικών.

Η φαρμακευτική αγωγή δεν έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει και όπου επιχειρείται θα πρέπει να γίνεται πάντα μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού. Η σιμεθικόνη και οι προβιοτικές σταγόνες είναι τα πιο συνηθισμένα και σχετικά αθώα φάρμακα, ενώ σπασμολυτικά, όπως η σκοπολαμίνη, έχουν πολλές παρενέργειες. Κάποια βότανα και ροφήματα, όπως το χαμομήλι, ο μάραθος και άλλα, μπορούν να προσφέρουν μία παροδική ανακούφιση, αλλά και αυτά δεν θα πρέπει να χορηγούνται χωρίς τη συμβουλή του παιδιάτρου.

Πώς θα είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για κάτι άλλο; Φυσικά, πριν αποφανθούμε ότι πρόκειται για κολικούς, είναι απαραίτητο να αποκλείσουμε κάποιες άλλες καταστάσεις, όπως η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η δυσκοιλιότητα, η δυσανεξία στη λακτόζη, αλλά και σοβαρότερες καταστάσεις που μπορεί να προκαλέσουν παρατεταμένο κλάμα στο βρέφος, όπως η βουβωνοκήλη, ο εγκολεασμός, η ουρολοίμωξη, η ωτίτιδα, η αλλεργία σε πρωτεΐνες του αγελαδινού γάλατος και άλλα. Συμπτώματα που συνοδεύουν τους κολικούς και θα μας ανησυχήσουν είναι ο πυρετός, ο εκρηκτικός εμετός, η διάρροια, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν βλέννες ή αίμα, η νωθρότητα, η ωχρότητα και η υποτονία του βρέφους.

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να γίνει εξέταση του μωρού που κλαίει από τον παιδίατρό του, αυτό  θεωρείται επιβεβλημένο πριν καταλήξουμε στη διάγνωση των κολικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου