Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

ΕΞΕΤΑΣΗ ΑΛΛΕΡΓΙΑΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ

 

«Αυτό που για κάποιον είναι φαγητό για κάποιον άλλον μπορεί να είναι δηλητήριο»


Οι τροφικές αλλεργίες απασχολούν ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα, όχι μόνο επειδή αντιμετωπίζονται πολύ πιο δύσκολα από τις άλλες αλλεργίες, αλλά και γιατί τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν έξαρση σε ολόκληρο τον κόσμο
Τι είναι η τροφική αλλεργία

Με τον όρο τροφική αλλεργία χαρακτηρίζεται η αντίδραση του οργανισμού μας στην κατανάλωση ορισμένων τροφίμων μεταξύ των οποίων τα θαλασσινά, τα αυγά, οι φράουλες, οι ντομάτες, οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, το σιτάλευρο κ.α.
Συχνή είναι και η αλλεργία των μικρών παιδιών στο αγελαδινό γάλα και στο αυγό.
Ο οργανισμός του ανθρώπου μπορεί να γίνει ξαφνικά αλλεργικός σε κοινά και σε συνήθη τρόφιμα της διατροφής του.
Συμπτώματα
Μία τροφική αλλεργία μπορεί να εκδηλωθεί με τη μορφή εξανθήματος, φαγούρας, εκζέματος, διαφόρων δερματοπαθειών αλλά και με κοιλιακούς πόνους, φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, γαστρίτιδα, γαστρικό έλκος, απώλεια βάρους ,διαταραχές του μεταβολισμού,κατακράτηση υγρών,, παχυσαρκία, πονοκεφάλους, ημικρανίες, ίλιγγο, ναυτία, υπνηλία, αϋπνίες, κούραση, αδυναμία και τριχόπτωση.
Αρκετά συχνά εκδηλώνεται και με δυσκολία στην αναπνοή ή οίδημα στα βλέφαρα και στην γλώσσα.
Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι οι τροφικές αλλεργίες είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία ασθενειών καθώς οποιοδήποτε τρόφιμο μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο για την πρόκληση αλλεργίας έστω και αν δεν ανήκει στην κατηγορία των περισσότερο «ύποπτων» τροφίμων.
Πως μπορώ να μάθω αν είμαι αλλεργικός σε κάποιο τρόφιμο
Με το νέο πρωτοποριακό για τα κυπριακά δεδομένα,
FOOD ALLERGY TEST CYPRUS PANEL, με μικρή ποσότητα λήψης αίματος μπορείτε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γνωρίζετε σε ποιές τροφές είστε αλλεργικοί.
Περιλαμβάνει 60 τρόφιμα τα οποία καταναλώνει ο κυπριακός πληθυσμός καθημερινά.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

COW MILK –  ΑΓΕΛΑΔΙΝΟ ΓΑΛΑ
CASEIN – ΠΡΩΤΕΙΝΗ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
CHEDDAR CHEESE – ΤΥΡΙ ΤΣΕΝΤΑΡ

ΣΙΤΗΡΑ-ΠΑΡΑΓΩΓΑ

WHΕΑT FLOWER – ΑΛΕΥΡΙ
RYEFLOWER – ΑΛΕΥΡΙ ΣΙΚΑΛΕΩΣ
OAT – ΠΟΥΡΓΟΥΡΙ
RICE –  ΡΥΖΙ
CORN FLOWER – ΑΛΕΥΡΙ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

PEANUTS – ΦΥΣΤΙΚΙΑ
PISTACHIO – ΧΑΛΕΠΙΑΝΑ
HAZELNUT – ΦΟΥΝΤΟΥΚΙΑ
ALMOND – ΑΜΥΓΔΑΛΑ

ΦΡΟΥΤΑ

BANANA – ΜΠΑΝΑΝΑ
LEMON – ΛΕΜΟΝΙ
ORANGE– ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
APRICOT – ΧΡΥΣΟΜΗΛΟ
APPLE – ΜΗΛΟ
STRAWBERRY – ΦΡΑΟΥΛΕΣ
PEACH – ΡΟΔΑΚΙΝΟ
KIWI –  ΑΚΤΙΝΙΔΙΟ
TOMATO – ΝΤΟΜΑΤΑ
AVOCADO – ΑΒΟΚΑΝΤΟ
FIG – ΣΥΚΟ
PINEAPPLE – ΑΝΑΝΑΣ

ΛΑΧΑΝΙΚΑ

POTATO – ΠΑΤΑΤΑ
ONION – ΚΡΕΜΥΔΙ
GREEN  ONION – ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΡΕΜΥΔΙ
GREEN BEAN – ΦΑΣΟΛΑΚΙ ΦΡΕΣΚΟ
PARSLEY – ΜΑΙΤΑΝΟΣ
CORN – ΣΙΤΑΡΟΣ
CARROT – ΚΑΡΡΟΤΟ

ΚΡΕΑΤΑ

LAMB – ΑΡΝΙ
CHICKEN – ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ
COOKED BEEF – ΒΟΔΙΝΟ ΨΗΜΕΝΟ
PORK – ΧΟΙΡΙΝΟ

ΨΑΡΙΑ

SHRIMP – ΓΑΡΙΔΕΣ
TUNA – ΤΟΝΟΣ
OYSTER – ΣΤΡΥΔΙΑ
CRAB – ΚΑΒΟΥΡΙΑ
PRAWN – ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ
INKFISH – ΣΟΥΠΙΑ
CODFISH – ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ
BLUE MUSSEL –  ΜΥΔΙΑ
SALMON – ΣΟΛΩΜΟΣ
LOBSTER – ΑΣΤΑΚΟΣ

ΜΥΚΗΤΕΣ

SOYA – ΣΟΓΙΑ
BAKERSYEASTS.C.– ΜΑΓΙΑ ΨΩΜΙΟΥ
MUSHROOM – ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

ΔΙΑΦΟΡΑ
CACAO – ΚΑΚΑΟ
ALPHA-LACTALBUMIN – Α-ΛΑΚΤΑΛΠΟΥΜΙΝΗ
BETA-LACTOGLOBULIN- Β-ΛΑΚΤΟΣΦΑΙΡΙΝΗ
GLUTEN (GLIADIN) – ΓΛΟΥΤΕΝΗ
CHOCOLATE – ΣΟΚΟΛΑΤΑ
EGG WHITE – ΑΣΠΡΑΔΙ ΑΥΓΟΥ
EGG YOLK – ΚΡΟΚΟΣ ΑΥΓΟΥ
CARRY – ΚΚΑΡΙ
GARLIC – ΣΚΟΡΔΟ
MUSTARD – ΜΟΥΣΡΑΡΔΑ
BLACK PEPPER – ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ
SESAME – ΣΙΣΑΜΙ

Για αυτήν την πρωτοφανή αύξηση των αλλεργιών στα τρόφιμα η επικρατέστερη  θεωρία βασίζεται στις σημερινές συνθήκες υγιεινής που σήμερα είναι σαφώς καλύτερες από τις προηγούμενες δεκαετίες. Δεν προκαλούμε  πια το ανοσοποιητικό μας σύστημα όπως παλαιότερα με αποτέλεσμα να είναι πιο ευαίσθητο σε αλλεργιογόνα.

 Τα αλλεργικά άτομα (σε κάποια τρόφιμα),κατά την κατανάλωση των τροφίμων μπορούν να εμφανίσουν από πολύ ήπιες  έως πολύ έντονες αντιδράσεις. Ο μόνος πρακτικός  και διαθέσιμος τρόπος, ώστε να αποφευχθεί η εμφάνιση αλλεργικών αντιδράσεων, είναι η ΠΡΟΛΗΨΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου