Παρασκευή 1 Μαρτίου 2013

ΙΑΤΡΙΚΟ ΘΕΜΑ- ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ



Τα παιδιά υποβάλλονται σε ιατρικό έλεγχο σε κάθε περίοδο της ανάπτυξης τους. Η πρόληψη αποτελεί τον πιο σίγουρο τρόπο για να διατηρήσουν και να προστατέψουν την υγεία τους. Ας δούμε χρόνο με τον χρόνο ποιες ιατρικές εξετάσεις πρέπει να πραγματοποιούν οι μαθητές του νηπιαγωγείου, του δημοτικού και του γυμνασίου.

Στο νηπιαγωγείο

Μέχρι την ηλικία των 3 ετών πρέπει να γίνονται ετήσιες επισκέψεις για τον έλεγχο του σωµατικού βάρους, του ύψους, της ακοής και της ανάπτυξης της οµιλίας του µωρού. Αν έχει πραγματοποιηθεί αυτός ο έλεγχος, δε χρειάζονται περαιτέρω εξετάσεις. Στην αντίθετη περίπτωση, εάν για κάποιο λόγο δεν µπορέσατε να κάνετε τον έλεγχο, πρέπει να δει το παιδί ο παιδίατρος ή ο οικογενειακός σας γιατρός.
Το τρίτο έτος της ηλικίας είναι ένας σημαντικός σταθµός για την ανάπτυξη και σφραγίζει το τέλος της παιδικής ηλικίας και την αρχή µιας νέας φάσης ανάπτυξnς. Είναι η ηλικία που θα πρέπει να γίνουν όλα τα υποχρεωτικά εµβόλια. Επιπλέον, γίνεται ορθοπεδικός έλεγχος για τυχόν ανωµαλίες στα πόδια ή σε άλλο σηµείο του σώµατος, που, εάν, δεν εντοπιστούν έγκαιρα, µπορεί αργότερα να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα. Εάν χρειαστούν ειδικότερες εξετάσεις, θα σας το πει ο παιδίατρός σας. Για παράδειγμα, η τόσο κοινή πλατυποδία µπορεί να διορθωθεί µε ασκήσεις που δυναμώνουν τους µυς των ποδιών και µε ειδικά παπούτσια. Η στάση των ποδιών είναι σημαντική, γιατί επιδρά στη σπονδυλική στήλη.
Εάν η πρόληψη είναι ο σκοπός αυτού του check υρ υγείας, στην πρώτη θέση βρίσκεται ο έλεγχος της όρασης. Η καλή όραση είναι βασική προϋπόθεση για τη σωµατική και την πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Το οπτικό σύστηµα αρχίζει να αναπτύσσεται από τη γέννηση και ωριµάζει στην ηλικία των 9-10 ετών. Η ανάπτυξη φυσιολογικής όρασης, αγγίζοντας τα επίπεδα του ενήλικα, επιτυγχάνεται κατά τη διάρκεια των πρώτων έξι µηνών. Επειδή πολλά οφθαλµολογικά προβλήματα δε γίνονται έγκαιρα αντιληπτά από τους γονείς Π από το περιβάλλον, παρά µόνο όταν αρχίσουν το σχολείο, ο προληπτικός οφθαλμολογικός έλεγχος σε πολύ µμικρότερες ηλικίες έχει τεράστια αξία. Σε όλα τα βρέφη από 6 έως 12 µηνών θα πρέπει να ελεγχθούν τα µάτια από τον παιδίατρο.
Η εξέταση περιλαμβάνει έλεγχο κορικού αντανακλαστικού, παρακολούθηση αντικειμένων, ύπαρξη στραβισμού.
Στην ηλικία των 2-4 ετών πρέπει να γίνεται έλεγχος για στραβισµό και µέτρηση οπτικής οξύτητας για κάθε µάτι χωριστά. Δεν πρέπει, όµως, να παραμελείται και η επίσκεψη στον οδοντίατρο. Στην ηλικία των 4 ετών το παιδί πρέπει να αρχίσει
να έχει επαφή µε τον οικογενειακό οδοντίατρο. Η πρώτη συνάντηση δεν θα πρέπει να είναι τραυματική, γιατί διαφορετικά θα αναπτύξει τέτοια αποστροφή, που, αν θα χρειαστεί να κάνει θεραπεία, θα αρνείται πεισµατικά να την κάνει. Η τερηδόνα στα νεογιλά δόντια είναι αρκετά συχνή, ιδιαίτερα εξαιτίας της κακής συνήθειας των γονιών να αποκομίζουν τα παιδιά µε γάλα πλούσιο σε σάκχαρο.
Οι γονείς, από την πλευρά τους, θα πρέπει να ακολουθούσουν τις οδηγίες όσον αφορά τη συνήθεια του βουρτσίσματος των δοντιών αλλά και τη χoρήγηση του φθορίου, η οποία θα πρέπει να συνεχιστεί έως την ηλικία των 12 ετών.

Στο δηµοτικό

Στην ηλικία των 6-7 ετών είναι καιρός να γίνουν νέες εξετάσεις. Τα δόντια αλλάζουν, τα παιδιά αρχίζουν να αποκτούν ταυτότητα του φύλου τους και το σώµα αναπτύσσεται µέρα µε τη µέρα. Η προσοχή, λοιπόν, σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι στραμμένη την σπονδυλική στήλη . Ένας έλεγχος σ’ αυτή την ηλικία βγάζει στην επιφάνεια τα προβλήματα που τυχόν υπάρχουν στη σπονδυλική στήλη , που συχνά οφείλονται στις κακές συνήθειες Ζωής, όπως η κακή στάση στο θρανίο ή µμπροστά στην τηλεόραση. Είναι η στιγμή να επιβεβαιωθεί εάν οι ανησυχίες αυτές είναι βάσιμες ή όχι.
Σε όλα τα παιδιά συνιστάται να κάνουν κάποια φυσική δραστηριότατα. Ο ορθοπεδικός ή ο παιδίατρος θα συστήσουν το κατάλληλο σπορ ανάλογα µε την κατάσταση της υγείας και την προσωπικότητα του παιδιού. Τα παιδιά, πάλι, που γράφονται σε κάποιο γυμναστήριο , σε κάποια σχολή μπαλέτου ή σε κολυμβητήριο, αλλά και κάθε παιδί που κάνει γυµναστική στο σχολείο θα πρέπει oπωσδήπoτε να εξεταστεί από παιδο-καρδιολόγο.
Όσον αφορά τον οφθαλµίατρο, µε την έναρξη της Α’ τάξης του δηµοτικού ο οφθαλμολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος για το ενδεχόµενο κάποιας διαθλαστικής ανωμαλίας, όπως η μυωπία, η υπερμετρωπία ή ο αστιγματισμός. Αναγκαίος είναι και ο έλεγχος από τον οδοντίατρο. Επίσης, θα πρέπει να γίνει έλεγχος της ανοσίας του παιδιού από την έννοια της εξέτασης του αριθµού των εµβολίων που θα πρέπει να έχει κάνει. Αυτό φαίνεται εύκολα από το ατοµικό βιβλιάριο, στο οποίο είναι γραµµένα όλα τα εµβόλια. Οι γονείς θα πρέπει να ελέγχουν τακτικά το βιβλιάριο, γιατί συχνά ξεχνούν να κάνουν στα παιδιά τους τις αναμνηστικές δόσεις των εµβολίων.
Έτσι, ο προληπτικός έλεγχος είναι µιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φανεί εάν έχουν γίνει όλα τα εµβόλια και, κυρίως, αυτά της ηπατίτιδας Β και της μηνιγγίτιδας.



Στο γυµνάσιο

Είναι µια δύσκολη περίοδος, αφού κατά τη διάρκεια της εφηβείας το σώµα υφίσταται πολλές και σημαντικές µεταβολές.
Η ορµονική “έκρηξη” που πραγματοποιείται γενικά µεταξύ 11 και 13 ετών επιφέρει συχνά σημαντικές αλλαγές στη διάθεση και στο χαρακτήρα. Είναι µια περίοδος που πρέπει να παρακολουθείται µε διακριτικότητα και µεγάλη προσοχή.
Για να διαπιστωθεί ότι η ανάπτυξη του γεννητικού συστήματος προχωρά φυσιολογικά, µπορεί να χρειαστεί να γίνει ένας ανδρολογικός έλεγχος στα αγόρια και, εάν υπάρχουν προβλήματα, µια συνάντηση µε τον γυναικολόγο ή µε
τον ενδοκρινολόγο για τα κορίτσια, ενόψει της περιόδου. Επίσης, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή όσον αφορά το θέµα της διατροφής. Οι ευκαιρίες για τσιμπολογήματα εκτός γευµάτων διπλασιάζονται (πατατάκια, χάρµπουργκέρ, πίτσες κ.α). Το θερµικό ισοζύγιο της ηµέρας επιβαρύνεται υπερβολικά απ’ όλα τα έξτρα. Πρέπει, λοιπόν, να βρεθεί τρόπος για να εξισορροπηθεί η δίαιτα της οικογένειας, ώστε να καταναλώνονται φρούτα και λαχανικά, ψάρια και άπαχο κρέας, από τη στιγµή που τα παιδιά εκτός σπιτιού καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες Ζάχαρης και λιπαρών τροφών.
Επιπλέον, η συνήθεια πολλών γονιών να υπερσιτίζουν τα παιδιά, λόγω των σχολικών υποχρεώσεων τους, είναι ανώφελη έως και βλαβερή. Εάν το παιδί ακολουθεί σωστές διατροφικές συνήθειες, καλύπτει από µόνο του τις θρεπτικές του ανάγκες. Η καλύτερη πρόληψη για τα περιττά κιλά είναι η άσκηση.
Ο οφθαλμολογικός έλεγχος είναι και σ’ αυτή την ηλικία απαραίτητος. Τα παιδιά που έχουν μυωπία πρέπει να φορούν τα γυαλιά τους στο σχολείο και όταν παρακολουθούν τηλεόραση. Και σ’ αυτή την ηλικία είναι επίσης υποχρεωτική η επίσκεψη στον οδοντίατρο.
Πρέπει να τονιστεί τέλος, ότι για την έναρξη κάποιας αθλητικής δραστηριότητας πρέπει απαραιτήτως οι μαθητές να λαµβάνουν εμπεριστατωμένη και λεπτοµερή καρδιολογική, παθολογική και µυοσκελετική εξέταση, ώστε να μπορεί να συμμετάσχει με ασφάλεια.

ΠΗΓΗ: http://minifootballnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου