Δευτέρα, 24 Σεπτεμβρίου 2012

Χειρουργεία ανθρωπιάς σε καρκινοπαθείς


Πρωτοβουλία για δωρεάν επεμβάσεις στους ανασφάλιστους ασθενείς από την Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου "Σωτηρία"


Ένα ολόκληρο δίκτυο που προσφέρει σε δεκάδες ανασφάλιστους καρκινοπαθείς δωρεάν εξετάσεις και χημειοθεραπείες έχει στηθεί από τον διευθυντή της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου "Σωτηρία" Κωνσταντίνο Νικ. Συρίγο με την πολύτιμη εθελοντική βοήθεια συνάδελφων του γιατρών και νοσηλευτών και όλα αυτά εκτός ωραρίου για να μη δημιουργούνται καθυστερήσεις στους άλλους ασθενείς.
Ήδη η ομάδα του δικτύου, σύμφωνα με την εφημερίδα "Δημοκρατία", έχει αναλάβει και παρακολουθεί 30 ασθενείς που έχουν επιλεγεί αποκλειστικά από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, και το Μητροπολιτικό Ιατρείο του Ελληνικού.
"Τους τελευταίους δύο μήνες, κάθε Τετάρτη μετά τις 3.00 το μεσημέρι στην κλινική μας έρχονται 15 ασθενείς και κάνουν δωρεάν τη χημειοθεραπεία, ενώ άλλοι τόσοι είναι στο στάδιο των εξετάσεων για να πάρουν σειρά.
Πρόκειται για νέους ανθρώπους 35 έως 50 ετών, που δίνουν τη μάχη για τη ζωή τους με αξιοπρέπεια. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ακτινοθεραπεία, καθώς πολλοί από αυτούς τους ασθενείς χρειάζονται άμεσα και ακτινοβολίες" εξηγεί ο διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας Κωνσταντίνος Συρίγος.
"Από τον Σεπτέμβριο αναμένουμε το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστόλης και το Μητροπολιτικό Ιατρείο Ελληνικό να μας στείλουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.
Γι' αυτό ελπίζουμε το δίκτυό μας γρήγορα να βρει μιμητές, ιδιαιτέρα στις ακτινοβολίες που έχουμε ένα κενό. Είναι πραγματικά κρίμα να μην μπορούν συνάνθρωποί μας να παλέψουν για τη ζωή τους, όσο ακόμα η νόσος μπορεί να αντιμετωπιστεί, επειδή δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τη θεραπεία τους", συμπληρώνει.
Οι γιατροί και νοσηλευτές που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους συγκλονίστηκαν όταν διαπίστωσαν ότι οι καρκινοπαθείς που επισκέφτηκαν την κλινική ζητώντας τη βοήθειά τους δεν ήταν κάποιοι περιθωριακοί τύποι, αλλά υπερήφανοι άνθρωποι που έως πριν από λίγους μήνες εκπροσωπούσαν την παραγωγική μεσαία τάξη της χώρας.
"Πρόκειται για ανθρώπους της διπλανής πόρτας, που μέχρι χθες ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή είχαν ένα περίπτερο, ένα ταξί, ένα κατάστημα, που εξαιτίας της οικονομικής κρίσης το έκλεισαν.
Είναι ευγενέστατοι, υπομονετικοί, ψύχραιμοι και ειλικρινά μας έχουν συγκλονίσει με την αξιοπρεπή στάση που αντιμετωπίζουν αυτή την εξαιρετικά δύσκολη γι' αυτούς συγκυρία. Δεν ξέραμε τι να πούμε με μια νεαρή κυρία με καρκίνο στον μαστό που δεν είχε να αγοράσει ούτε παυσίπονο", λένε πηγές από το νοσοκομείο.
Συγκινητική είναι και η συμμετοχή πρώην ασθενών της κλινικής που προσφέρουν πανάκριβα φάρμακα που δεν χρειάζονται πλέον για τους ανασφάλιστους, ενώ υπάρχουν και αρκετοί που βοηθούν εθελοντικά.
Το δίκτυο ανθρωπιάς της Ογκολογικής Μονάδας του Νοσοκομείου "Σωτηρία", επικεφαλής της οποίας είναι ο Κωνσταντίνος Νικ. Συρίγος, στηρίζουν με εθελοντική εργασία ο καθηγητής Ευστράτιος Πατσούρης, διευθυντής του Α΄ Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, και η αν. καθηγήτρια Αιματολογίας Κατερίνα Πολίτη, οι οποίοι πραγματοποιούν τις ιστολογικές και τις κυτταρολογικές εξετάσεις αυτών των ασθενών.
Η διευθύντρια της Πνευμονολογικής Κλινικής του «Σωτηρία» Νίκη Γεωργάτου κάνει τις βρογχοσκοπήσεις. Ο καθηγητής ΩΡΛ Λεωνίδας Μανωλόπουλος από το Ιπποκράτειο καλύπτει τις ΩΡΛ εκτιμήσεις. Ο σύλλογος εθελοντών GIVE HOPE παρέχει ψυχολόγους και πληρώνει τα εισιτήρια των ασθενών.
Η Ογκολογική Μονάδα του Νοσοκομείου "Σωτηρία" παρέχει χημειοθεραπείες, ογκολογικές εκτιμήσεις, ιατρείο πόνου, αγγειολογικό ιατρείο, ψυχιατρικό ιατρείο, δερματολογικό ιατρείο.
Εκτός από τους γιατρούς, σημαντικότατη είναι και η εθελοντική συμμετοχή των νοσηλευτριών της Μονάδας.
Στην αξιοθαύμαστη αυτή προσπάθεια ανταποκρίθηκαν άμεσα οι φαρμακευτικές εταιρίες Opus Materia, Enorasis, ELPEN, Lavipharm, Novartis, Roche, Pfizer, Lilly και Pierre Fabre, Sanofi, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν τα πανάκριβα φάρμακα για τις χημειοθεραπείες και αναλώσιμο υλικό. Επιπλέον το διαγνωστικό Κέντρο "Βιοϊατρική" έχει καλύψει πλήρως όλες τις αιματολογικές τους εξετάσεις.
πηγή: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου