Πέμπτη, 21 Ιουνίου 2012

ΠΑΙΔΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Παιδί και αυτοκίνητο
Για ασφαλείς και ευχάριστες μετακινήσεις με παιδιά  
 

Οι μετακινήσεις των παιδιών μας με το αυτοκίνητο είναι μία αρκετά κρίσιμη υπόθεση. Ας δούμε τι κινήσεις πρέπει να κάνουμε, ώστε να ταξιδέψουν με ασφάλεια, άνεση και ευχαρίστηση.

Η ασφάλεια των παιδιών στο αυτοκίνητο είναι καθαρά υπόθεση των γονέων. Το παιδικό κάθισμα είναι το βασικότερο για την ασφάλεια των μικρών μας φίλων για τις μετακινήσεις τους.
Tο καλοκαίρι έφτασε και οι περισσότεροι από εμάς θα επιλέξουμε να κινηθούμε σε παραθαλάσσιους προορισμούς με την οικογένειά μας, η οποία πιθανότατα να αποτελείται και από ένα ή περισσότερα παιδιά μικρής ηλικίας. Έτσι, για τις μετακινήσεις μας θα χρησιμοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας, όπου θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να διαθέτουμε τον κατάλληλο "εξοπλισμό", ώστε να έχουμε εμείς αλλά και τα παιδιά μας ένα ασφαλές και ευχάριστο ταξίδι.
Πρώτα η ασφάλεια
Η ασφάλεια των παιδιών μας στο αυτοκίνητο είναι ένας ρόλος καθαρά δικός μας. Δε θα πρέπει να έχουμε την παραμικρή απαίτηση από αυτά να προσέξουν τους εαυτούς τους, μιας και δε διαθέτουν την ανάλογη αντίληψη στον κίνδυνο και η μόνη έγνοια τους είναι το παιχνίδι, το οποίο μπορεί να γίνει επικίνδυνο μέσα σε ένα όχημα. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσουμε μία πιθανή σύγκρουση, ακόμη και μικρού βαθμού, η οποία μπορεί να έχει δυσάρεστα αποτελέσματα. Γι αυτό το λόγο θα πρέπει να έχουμε εξοπλιστεί με τα ανάλογα παιδικά καθίσματα για παιδιά από 0 έως 12 ετών, ενώ σε μεγαλύτερες ηλικίες θα πρέπει να γίνεται η χρήση ζώνης ασφαλείας, όπως άλλωστε επιβάλλει ο νόμος.
Ηρεμία επιβατών
Η συμπεριφορά του παιδιού στο αυτοκίνητο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους υπόλοιπους επιβάτες. Γι αυτό, λοιπόν, το λόγο, θα πρέπει να του δώσουμε κάποιες συμβουλές, ώστε να παραμείνει ήσυχο στο πίσω κάθισμα. Ο οδηγός χρειάζεται την ανάλογη ηρεμία ώστε η μοναδική σκέψη του να είναι ο δρόμος στον οποίο κινείται. Βέβαια, η ηρεμία του παιδιού εξαρτάται και από εμάς τους ίδιους, μιας και πρέπει να έχουμε φροντίσει να νιώθει άνετα και όχι απομονωμένο στο πίσω κάθισμα. Η λύση του εκφοβισμού, που ακολουθούν πολλοί, θα πρέπει να αποφεύγεται, διότι οι αντιδράσεις του μπορεί να είναι ακόμα πιο έντονες.
Χρήσιμες συμβουλές
Φόρτωση αποσκευών
Μία καλή λύση είναι η τοποθέτηση μπαγκαζιέρας οροφής, με την οποία θα εξοικονομήσουμε χώρο, κατά κάποιον τρόπο, στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μας.
Ο αριθμός των αποσκευών μας αλλά και ο όγκος τους, όταν ετοιμαζόμαστε να ταξιδέψουμε, είναι αρκετά μεγάλος και θα πρέπει να κάνουμε σωστή φόρτωση στο χώρο αποσκευών, ώστε να ταξιδέψουμε με άνεση και ασφάλεια. Έτσι θα πρέπει να γνωρίζουμε, ότι τα βαριά αντικείμενα θα πρέπει να τοποθετούνται στο κάτω μέρος του χώρου αποσκευών, ώστε σε ένα απότομο φρενάρισμα ή σύγκρουση να μην μπορούν να περάσουν στην καμπίνα (ειδικά σε αυτοκίνητα με μη σταθερή εταζέρα) τραυματίζοντας τους επιβάτες, ιδίως στο πίσω κάθισμα όπου κάθονται τα παιδιά. Και αυτό γιατί, ένα κιβώτιο 17 κιλών σε μία σύγκρουση μετατρέπεται σε πάνω από μισού τόνου βάρος, που χτυπάει βίαια στην πλάτη του πίσω καθίσματος. Επίσης δεν πρέπει ποτέ οι αποσκευές μας να περνάνε σε ύψος το επίπεδο της εταζέρας ή το ύψος της πλάτης των καθισμάτων. Σε περίπτωση που αυτά τα αντικείμενα δε σταθεροποιούνται με κάποιο τρόπο, με αποτέλεσμα να ολισθαίνουν, θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάποιον ιμάντα ή δίχτυα πρόσδεσης (χταπόδι). Μία λύση είναι η αγορά μίας μπαγκαζιέρας οροφής, στην οποία μπορούμε να αποθηκεύσουμε ένα μεγάλο αριθμό αποσκευών, απελευθερώνοντας κατά κάποιον τρόπο το πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου μας.


Θα πρέπει οι αποσκευές μας να είναι απόλυτα στερεωμένες στο χώρο αποσκευών, ώστε να μην μπορούν να μετακινηθούν σε κάποια απότομη αλλαγή πορείας.


Κατά τη φόρτωση, οι αποσκευές δεν πρέπει να ξεπεράσουν το ύψος του πίσω καθίσματος. Αν δε φορτωθούν ανάλογα, σε κάποιο απότομο φρενάρισμα ή σύγκρουση θα περάσουν στο χώρο αποσκευών, τραυματίζοντας τα παιδιά στο πίσω κάθισμα.

Μεταφορά ποδηλάτων
Οι ειδικές βάσεις θα σας βοηθήσουν να μεταφέρετε ένα ή περισσότερα ποδήλατα με ασφάλεια στον καλοκαιρινό σας προορισμό.
Η καλοκαιρινές διακοπές είναι η καλύτερη ευκαιρία να κάνει το παιδί σας ποδήλατο, μακριά από τους επικίνδυνους δρόμους της πόλης. Για τη μεταφορά του όμως, η κατάσταση γίνεται δύσκολη, μιας και λόγω του σχεδιασμού του, είναι σχεδόν αδύνατο να χωρέσει στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου σας. Έτσι, θα πρέπει να εφοδιαστείτε με μία κατάλληλη σχάρα που θα βρείτε σε κατάστημα με αξεσουάρ αυτοκινήτου, η οποία τοποθετείται στην οροφή ή στην πόρτα το χώρου αποσκευών και μπορεί να μεταφέρει ένα ή περισσότερα ποδήλατα.

Ασφάλεια θυρών και παραθύρων
Με αυτό το διακόπτη απομονώνουμε το εσωτερικό πόμολο, ώστε τα παιδιά να μην μπορούν να ανοίξουν την πόρτα, ειδικά όταν το όχημα βρίσκεται εν κινήσει.
Ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους, που δεν μπορούν να αναλογιστούν το μέγεθός του τα παιδιά, είναι το άνοιγμα της πίσω πόρτας, όταν το όχημα βρίσκεται εν κινήσει. Η λύση του κλειδώματος της πόρτας μέσω της κλασικής ασφάλειας μπορεί να μη λειτουργήσει, μιας και το παιδί μπορεί να "σηκώσει" την ασφάλεια ανά πάσα στιγμή. Έτσι λοιπόν, όλα τα αυτοκίνητα διαθέτουν μία ειδική ασφάλεια στο πλαίσιο της πόρτας, έτσι ώστε το άνοιγμά της να γίνεται μόνο από την εξωτερική πλευρά και όχι από την καμπίνα. Μία ανάλογη λύση υπάρχει και για τα πίσω παράθυρα κάποιων μοντέλων, που διαθέτουν ηλεκτρικό μηχανισμό, με το ανάλογο μπουτόν να υπάρχει στα χειριστήρια των παραθύρων από την πλευρά του οδηγού.


Με αυτό το μπουτόν ασφαλίζουμε τους διακόπτες των πίσω ηλεκτρικών παραθύρων, με αποτέλεσμα να μπορεί να τα χειριστεί μόνο ο οδηγός.

Καυτά τμήματα
Την καλοκαιρινή περίοδο, κάποια μεταλλικά μέρη στο εσωτερικό του αυτοκινήτου μας μπορεί να αναπτύξουν αρκετά υψηλή θερμοκρασία. Ένα από αυτά είναι και το μεταλλικό τμήμα της ζώνης ασφαλείας. Έτσι, καλό είναι, να προσέχουμε όταν προσδένουμε το παιδικό κάθισμα, ώστε να μην έρθει σε επαφή με το ευαίσθητο δέρμα του παιδιού.


Το μεταλλικό τμήμα της ζώνης μπορεί να αναπτύξει υψηλή θερμοκρασία, η οποία μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα σε ένα παιδί βρεφικής ηλικίας.

Υψηλή θερμοκρασία
Κατά την καλοκαιρινή περίοδο, η θερμοκρασία που μπορεί να αναπτυχθεί μέσα στο αυτοκίνητο, ιδιαίτερα σε σκουρόχρωμες αποχρώσεις, μπορεί να φτάσει ή να ξεπεράσει τους 65 βαθμούς Κελσίου, νούμερο απαγορευτικό για τον άνθρωπο και ιδιαίτερα τα παιδιά. Καλό λοιπόν είναι, λίγα λεπτά πριν μπουν οι επιβάτες στο αυτοκίνητο, ο οδηγός να ανοίξει όλες τις πόρτες και να ενεργοποιήσει στο μέγιστο το σύστημα κλιματισμού, ώστε να δροσίσει η καμπίνα. Αυτό θα πρέπει να διαρκέσει για λίγα λεπτά και όταν εισέλθουν οι επιβάτες, να μειωθεί η ένταση και η ψύξη του air condition, διότι η πιθανότητα ενός σοβαρού κρυολογήματος είναι μεγάλη, ιδιαίτερα στα παιδιά μικρής ηλικίας, που έχουν ευαίσθητο αναπνευστικό σύστημα.(φωτό 1)
(φωτό 2)
Προστατεύστε τα από το ήλιο
Οι καυτές ακτίνες του ηλίου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα πρέπει να μην έρχονται σε επαφή με το ευαίσθητο δέρμα του παιδιού σας. Για αυτό το λόγο μπορείτε να τοποθετήσετε στα πίσω κρύσταλλα των παραθύρων του αυτοκινήτου σας ένα σετ αντηλιακές μεμβράνες (φωτό 1) οι οποίες προστατεύουν τον ανθρώπινο οργανισμό κατά ένα μεγάλο ποσοστό (συνήθως 99%) από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες (UV). Έτσι, εκτός από την προστασία, τα παιδιά δε θα ταλαιπωρούνται κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, νιώθοντας ακόμα πιο άνετα. Επίσης μπορείτε απλά να προμηθευτείτε σκιάδια (φωτό 2) που απλά κολλάνε στα τζάμια.Χρήση ζώνης
Οι γονείς μπορούν να βρουν διάφορους τρόπους με τους οποίους θα πείσουν το παιδί τους να δέχεται την πρόσδεση με ευχαρίστηση, ώστε να μπορεί να ταξιδεύει με ασφάλεια.
Δεν είναι λίγοι οι γονείς οι οποίοι ταλαιπωρούνται για να πείσουν τα παιδιά τους να φορέσουν τη ζώνη ασφαλείας στο κάθισμα του αυτοκινήτου ή στο παιδικό κάθισμα. Τα παιδιά δε θέλουν να βρίσκονται δεμένα και επίσης δεν καταλαβαίνουν και το λόγο για να το κάνουν. Όμως, σε καμία περίπτωση οι γονείς δεν πρέπει να καμφθούν και να υποχωρήσουν, διότι η ζώνη ασφαλείας προστατεύει το παιδί από το απότομο φρενάρισμα ή από κάποια πιθανή σύγκρουση. Αντίθετα, πρέπει να βρούμε κάποιους "έξυπνους" τρόπους, ώστε να τα πείσουμε να χρησιμοποιούν με τη θέλησή τους τη ζώνη. Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να δώσουμε εμείς οι ίδιοι το παράδειγμα, φορώντας τη ζώνη με ευχαρίστηση, μία κίνηση που πρέπει να γίνεται κάπως επιδεικτικά. Στη συνέχεια μπορούμε να τοποθετήσουμε δίπλα από το παιδί μας στο κάθισμα έναν αρκούδο, στον οποίο δεν έχουμε δέσει με ζώνη ασφαλείας και να πραγματοποιήσουμε ένα απότομο φρενάρισμα. Το αποτέλεσμα είναι ο αρκούδος να εκτοξευθεί στο μπροστινό κάθισμα και το παιδί μας να παραμείνει στη θέση του. Αυτή είναι μία εικόνα - μάθημα για το παιδί, ώστε να καταλάβει τη σημασία της ζώνης ασφαλείας. Τέλος, μπορείτε να ξεκινήσετε τη διαδικασία από το σπίτι. Καθίστε σε ένα κάθισμα και παίξτε με το παιδί σας, προσπαθώντας συνάμα να το πείσετε εμμέσως για το όλο εγχείρημα.  http://www.autotriti.gr/data/magazine/viewthema/37807.asp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου