Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

ΤΟ ΠΑΠΑΦΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ


Ποιο είναι το Παπάφειο σήμερα
Το Παπάφειο σήμερα στηριζόμενο στην ιστορική του πορεία και αφού πέρασε μια σκληρή δοκιμασία και εξήλθε χάρις στην σθεναρή αντίσταση των μαθητών του των αποφοίτων του, των υπαλλήλων του, και του λαού της Θεσσαλονίκης νικών. Επανέρχεται σιγά - σιγά στην πρότερή του κατάσταση και στον ιερόν σκοπό που ο ίδιος έδωσε σαν παρακαταθήκη, ο Αείμνηστος Ιωάννης Παπάφης. Λειτουργεί και πάλι όπως πριν.
Περιθάλπονται υγιή και αρτιμελή αγόρια, ορφανά από δύο ή ένα γονέα, παιδιά αναπήρων πολέμου, παιδιά τυφλών, ή κωφαλάλων, ή γενικά αναπήρων, η φυματικών, ή ψυχοπαθών, ή φυλακισμένων για μεγάλο χρονικό διάστημα σε συνδυασμό με την οικονομική αδυναμία της οικογένειάς τους να τα αναθρέψουν, πολυτέκνων και απόρων οικογενειών, αγροτικών και ορεινών περιοχών.
Τα παιδιά εγγράφονται ανάλογα σε σχολεία της πόλης, Δημοτικό Σχολείο, Γυμνάσιο, Λύκειο ή Τεχνική Σχολή.
Στόχος μας είναι όχι η ξερή μετάδοση των γνώσεων αλλά πρώτα από όλα η σωστή διάπλαση των χαρακτήρων και η δημιουργία χρησίμων πολιτών.
Η διαμονή, διατροφή, ένδυση, υπόδηση και η εκπαίδευση στο Ίδρυμα παρέχονται δωρεάν επίσης :
  • Tους παρέχεται η δυνατότητα να εγγραφούν στο μουσικό τμήμα του ιδρύματος και σε ώρες εκτός μαθημάτων, κάτω από την διδασκαλία Μουσικού ώστε να εκπαιδευτούν σε ένα από τα 130 μουσικά όργανα της Φιλαρμονικής του ιδρύματος.
  • Υπάρχει, πλήρης υγειονομική και οδοντιατρική περίθαλψη (Ιατρών και, Νοσοκόμων).
  • Ακόμη μπορούν να εγγραφούν στο άρτια οργανωμένο Μουσικογυμναστικό Σύλλογο Αποφοίτων του Ιδρύματος, στον οποίο λειτουργούν αθλητικά τμήματα Ποδοσφαίρου, Καλαθόσφαιρας (Μπάσκετ) Ποδηλασίας, Βόλεϊ , στίβου και άλλα. Η άθληση γίνεται σε οργανωμένες εγκαταστάσεις που υπάρχουν μέσα στο Ίδρυμα.
Στην Μονάδα μας για τα παραπάνω υπάρχουν Παιδαγωγοί (ένας) και Επιμελητές (τρεις) που φροντίζουν για τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών. Παρακολουθούν την πρόοδο τους και σε θέματα εκπαίδευσης συνεργάζονται με τους εκπαιδευτικούς και τους οικείους τους. εποπτεύουν τη ζωή των παιδιών μέσα και έξω από το Ίδρυμα. συζητούν με τα παιδιά και καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να τα βοηθήσουν στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων τους. Να τα συμβουλεύουν, όταν παρεκτρέπονται. Να τα βοηθούν να ξεπερνούν τις μικροδιαφορές τους.
Η Κοινωνική Λειτουργός παρακολουθεί τα παιδιά, τα ενισχύει ψυχολογικά και τα βοηθά σε σχέση με την οικογένειά τους το κοινωνικό περίγυρο και στη συναισθηματική τους ισορροπία.
Η προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο τους γίνεται για αρκετά χρόνια - λόγω έλλειψης παιδαγωγών - από ελεύθερους επαγγελματίες εκπαιδευτικούς - οι οποίοι λειτουργούν σε καθημερινή βάση φροντιστηριακά τμήματα, για προετοιμασία και μαθησιακές δυσκολίες των παιδιών στα Φιλολογικά, Μαθηματικά, εκμάθηση της Αγγλικής γλώσσας και άλλων. Επίσης ειδικός λογοθεραπευτής βοηθά τα παιδιά που έχουν πρόβλημα δυσλεξίας. Για τις εισαγωγικές εξετάσεις σε Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι οι υποψήφιοι τρόφιμοι παρακολουθούν εξωτερικά στα φροντιστήρια της πόλης μαζί με τους άλλους υποψήφιους με έξοδα του Κέντρου.
Στα πλαίσια των ελεύθερων ενασχολήσεων προσπαθούμε κάθε χρόνο να αναπτύξουμε δεξιότητες τέτοιες ώστε να μπορεί εκτός του πτυχίου του ή της τέχνης που μάθει να έχει και άλλα προσόντα.
Για αυτό το λόγο λειτούργησαν διάφορες ομάδες δημιουργικής αξιοποίησης ελεύθερου χρόνου των μαθητών, με σκοπό την διεύρυνση των ενδιαφερόντων των παιδιών και την εκμάθηση τεχνών ως (ΧΟΜΠΙ) και δυνατότητα απόκτησης εφοδίων επαγγελματικής κατάρτισης. Ενδεικτικά αναφέρουμε ορισμένες δραστηριότητες, που κάθε χρόνο ενσωματώνονται στο πρόγραμμα απασχόλησης του ελεύθερου χρόνου των μαθητών και αυτά είναι:
  • Θέατρο
  • Ομάδα Πινγκ – Πονγκ
  • Ζωγραφική
  • Ενόργανη Γυμναστική
  • Εκμάθηση Υπολογιστών (Υπάρχει τμήμα 15 Υπολογιστών)
Το Παπάφειο με τα ανωτέρω πιστεύουμε ότι και σήμερα και για αρκετά χρόνια ακόμη μπορεί να προσφέρει στον τομέα για τον οποίο είναι ταγμένο και μπορεί να καταστεί σ' ένα Κέντρο Παιδικής Μέριμνας με ακτινοβολία σ' όλη την Ελλάδα την Βαλκανική και την Ευρώπη.
http://www.papafeio.gr/papafeio_today.jsp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου