Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Πρόγραμμα Σίτισης και προώθησης Υγιεινής Διατροφής σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου


Πρόγραμμα Σίτισης και προώθησης Υγιεινής Διατροφής σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου


Tο Ινστιτούτο Προληπτικής Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis, με τη χρηματοδότηση του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ξεκίνησε στις 3 Απριλίου 2012 Πρόγραμμα Σίτισης για μαθητές δημοσίων Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων σε κοινωνικά ευπαθείς περιοχές της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, τα οποία πλήττονται περισσότερο από την κοινωνικοοικονομική κρίση. 

Με μεγάλη ευαισθησία απέναντι στα εντεινόμενα προβλήματα σίτισης που αναφέρεται ότι αντιμετωπίζουν μαθητές πολλών σχολείων και στα σοβαρά οικονομικά προβλήματα πολλών οικογενειών, αναπτύχθηκε η πρωτοβουλία χρηματοδότησης από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» του Προγράμματος Σίτισης που εκπόνησε η επιστημονική ομάδα εργασίας του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής  «Prolepsis» σε συνεργασία και με επιστημονικούς συνεργάτες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστήμιου Harvard.

Το Πρόγραμμα σχεδιάστηκε και υλοποιείται για να εκπληρώσει ένα διττό στόχο. Αφενός δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μαθητές των σχολείων που συμμετέχουν να λαμβάνουν καθημερινά ένα δωρεάν μικρό, υγιεινό γεύμα, είτε μέσω του κυλικείου, είτε μέσω δωροεπιταγών για το σούπερ μάρκετ, ενώ συγχρόνως ενισχύει την υγιεινή διατροφή και την προαγωγή της υγείας τόσο των μαθητών όσο και των οικογενειών τους. Τα μενού σχεδιάστηκαν στοχευμένα  για τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών, ενώ παρέχεται ειδικά σχεδιασμένο υλικό και σύντομα μηνύματα στα κουπόνια και στις δωροεπιταγές με απλές και χρήσιμες διατροφικές συμβουλές  που ενθαρρύνουν τις σωστές διατροφικές επιλογές. Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν 22 σχολεία στην Αττική και 6 σχολεία στη Θεσσαλονίκη, με συνολικά  5.352 μαθητές, εκ των οποίων 2.749 θα λάβουν δωροεπιταγές για το σούπερ μάρκετ και 2.603 κουπόνια για το κυλικείο του σχολείου τους. 

Για το υπόλοιπο του τρέχοντος σχολικού έτους το Πρόγραμμα υλοποιείται πιλοτικά και με τη βοήθεια εθελοντών. 

Το Πρόγραμμα Σίτισης τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου