Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Διατροφή ασθενών με καρκίνο

Διατροφή ασθενών με καρκίνο

 

Είναι πλέον επιστημονικά εξακριβωμένο ότι η κακή διατροφή και το κάπνισμα «ανοίγουν το δρόμο» για την ανάπτυξη διαφόρων μορφών καρκίνου. Επίσης, είναι γνωστό πως τα αντιοξειδωτικά (βιταμίνες Α, C, E και βήτα – καροτίνη κ.ά.) που υπάρχουν άφθονα στα φρούτα, στα λαχανικά και στο ελαιόλαδο, εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, που ενοχοποιούνται για τη δημιουργία καρκινικών κυττάρων. Συγκεκριμένα, η πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή (φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά) και ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος, της ζάχαρης και των οινοπνευματωδών ποτών, συμβάλλουν στη μείωση του 35% του καρκίνου του μαστού, καθώς και όλων των καρκίνων.
Σε λαχανικά ακόμα της οικογένειας του μπρόκολου (κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, λάχανα), αλλά και στα καρότα και τις ντομάτες, έχουν εντοπιστεί ουσίες, που όχι μόνο αποτρέπουν τον καρκίνο, αλλά έχουν την ιδιότητα να καθυστερούν την επέκτασή του.
Υγιεινή διατροφή
Η υγιεινή διατροφή είναι πολύ σημαντική για όλους, συμπεριλαμβανομένων των ασθενών που πάσχουν από καρκίνο. Μια προσεγμένη διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει σημαντικά τόσο κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής αγωγής, αλλά και μετά. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες διατροφικές απαιτήσεις, το ζητούμενο είναι μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Ένας επαγγελματίας διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις κατάλληλες επιλογές. Αντιθέτως, το να δοκιμάζετε μόνοι σας εξαντλητικές ή τυχαίες δίαιτες δε βοηθά καθόλου τον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει τη νόσο και τη θεραπευτική αγωγή, στην οποία υποβάλλεστε.
Πρακτικές συμβουλές
Σύνηθες πρόβλημα στους ασθενείς με καρκίνο αποτελεί η απώλεια όρεξης για φαγητό, που συχνά συνοδεύεται από ναυτία και τάση για εμετό. Μπορεί επίσης και η γεύση του φαγητού να σας φαίνεται διαφορετική. Αυτά τα συμπτώματα οφείλονται τόσο στην ασθένεια όσο και στη θεραπεία που ακολουθείτε, όπως η χημειοθεραπεία. Συνήθως τα συμπτώματα αυτά είναι προσωρινά και υποχωρούν μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας. Με κατάλληλες διατροφικές αλλαγές στο καθημερινό σας πρόγραμμα μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε τα συμπτώματα.
Είναι επίσης σημαντικό να καταναλώνετε αρκετά υγρά σε μικρές ποσότητες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Νερό και χυμός φρούτων είναι καλύτερες επιλογές από τον καφέ και το τσάι, τα οποία δεν βοηθούν ιδιαίτερα στην ενυδάτωση του οργανισμού. Όπως με τα υγρά, το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το φαγητό, τρώγοντας μικρές μερίδες σε τακτά διαστήματα μέσα στην ημέρα, παρά να διατηρήσετε τα τρία γεύματα.
Οι ακόλουθες προτάσεις μπορούν να σας φανούν χρήσιμες:
  • Αποφύγετε λιπαρά φαγητά
  • Αποφύγετε φαγητά με έντονη μυρωδιά
  • Προτιμήστε τα κρύα πιάτα, όπως σαλάτες ή φαγητό που δε χρειάζεται πολύ ζέσταμα, εάν σας ενοχλεί η έντονη μυρωδιά
  • Αποφύγετε να μαγειρέψετε μόνοι σας – εάν δεν είναι δυνατό να προετοιμάσει κάποιος άλλος το φαγητό σας, τότε προτιμήστε να ετοιμάσετε ένα κρύο πιάτο π.χ. σαλάτα και όχι ένα βαρύ ζεστό φαγητό, η μυρωδιά του οποίου μπορεί να σας ενοχλήσει
Μια καλή ιδέα είναι επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση των αγαπημένων σας φαγητών σε περιόδους που δεν αισθάνεστε πολύ καλά, ιδιαίτερα μετά από χημειοθεραπεία. Κι αυτό γιατί το φαγητό μπορεί να συνδυαστεί με το αίσθημα της ναυτίας που ενδέχεται να σας προκαλέσει. Αυτό συνήθως συμβαίνει στα παιδιά. Καλό είναι επίσης να αποφεύγετε την κατανάλωση αλκοόλ.
Εάν ενδιαφέρεστε για λεπτομερέστερες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή ασθενών με καρκίνο, μπορείτε να δείτε το φυλλάδιο:
- Διατροφή ασθενών με καρκίνο
  
 http://www.onhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου