Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η στήριξη της μητέρας για ευτυχία και δύναμη στην οικογένεια



Ο ρόλος της μητέρας στην οικογένεια γίνεται σήμερα όλο και δυσκολότερος. Η ευτυχία της οικογένειας βασίζεται στη μητέρα. Οι ιδιαιτερότητες του ρόλου της χρειάζονται προσοχή. Κατανοώντας τις προκλήσεις στις οποίες υποβάλλεται, είναι δυνατόν να της δίνουμε τη στήριξη που χρειάζεται. Μια ευτυχισμένη μητέρα είναι ότι καλύτερο ως προϋπόθεση για την ευτυχία, λειτουργικότητα και δύναμη της οικογένειας.
Μια μητέρα που νιώθει τη στήριξη, την αγάπη, την εκτίμηση και το σεβασμό του συζύγου και των παιδιών της, αποκτά απεριόριστες δυνάμεις προσφοράς. Εξάλλου, από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορεί να κάνει ένας πατέρας στα παιδιά του είναι να αγαπά τη μητέρα τους.   

Η γυναίκα καλείται στην εποχή μας να εκπληρώνει στην οικογένεια τους ρόλους της εργαζόμενης, της μητέρας, της συζύγου και της νοικοκυράς. Οι υποχρεώσεις του κάθε ρόλου είναι μεγάλες. Το βάρος των ευθυνών που πέφτει στη γυναίκα είναι μεγαλύτερο από ότι στο σύζυγο της. Συνήθως, ο άντρας δεν έχει στον ίδιο βαθμό την ευθύνη για τα παιδιά, το νοικοκυριό και την καθημερινή φροντίδα ή συντήρηση της οικογένειας. Η κούραση, το στρες, οι επαγγελματικές ανησυχίες, οι σκοτούρες ή οι ασθένειες των παιδιών εξουθενώνουν τη μητέρα. Οι αρνητικές επιπτώσεις επηρεάζουν  την ποιότητα ζωής, τη σεξουαλικότητα και τις σχέσεις με το σύζυγο, τα παιδιά ή τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.

Τι πρέπει να γίνεται για την απάμβλυνση των προβλημάτων που απειλούν σήμερα τη γυναίκα ως εργαζόμενη, μητέρα, σύζυγο και νοικοκυρά; Οι άνδρες πρέπει να βοηθούν με κάθε τρόπο τις συζύγους τους, ιδιαίτερα στο σπίτι όπου η συμμετοχή τους πρέπει να αυξάνεται. Οι άνδρες πρέπει να γνωρίζουν ότι πολλές μητέρες που εργάζονται νιώθουν έντονα εναντίον των συζύγων τους διότι αυτοί δεν βοηθούν στο σπίτι στο βαθμό που χρειάζεται. Ο θυμός αυτός έχει αρνητικές επιδράσεις στις σχέσεις μεταξύ τους αλλά και προς τα παιδιά.

Για την ευτυχία στην οικογένεια είναι απαραίτητο οι σύζυγοι να συμμετέχουν περισσότερο σε όλες τις δουλειές, αγγαρείες και υποχρεώσεις του νοικοκυριού και της οικογένειας γενικότερα. Τα ίδια θα πρέπει να διδάσκονται από νωρίς να κάνουν και τα παιδιά όταν βρίσκονται σε ηλικία που καταλαβαίνουν και μπορούν να βοηθούν. Η ομαδική συμμετοχή στις εργασίες απαλύνει την καταπόνηση της μητέρας. Της προσφέρει έμπρακτα αγάπη γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στην ευτυχία της οικογένειας.

Δεν είναι μόνο ο σύζυγος και τα παιδιά που πρέπει να βοηθούν την εργαζόμενη μητέρα αλλά και οι εργοδότες και η πολιτεία. Όταν οι οικογένειες που αποτελούν το βασικό κύτταρο της κοινωνίας είναι λειτουργικές, δυνατές, υγιείς και ευτυχισμένες, τα οφέλη είναι τεράστια για όλους. Σημαίνει λιγότερα κοινωνικά προβλήματα, λιγότερες δαπάνες για την υγεία, μεγαλύτερη απόδοση των εργαζομένων ανδρών και γυναικών, περισσότερη κερδοφορία των εταιρειών και καλύτερη κρατική οικονομία.

Οι ευκολίες στο χώρο εργασίας πρέπει να περιλαμβάνουν στήριξη για αντιμετώπιση των στρεσσογόνων καταστάσεων και αποφυγή ανάληψης υπερβολικών υποχρεώσεων.

1 σχόλιο:

  1. Μια χαρά τα λέτε κυρία μου. Εφόσων η μητέρα αναγκάζεται να δουλέψει επιβάλεται να της παρέχεται όση βοήθεια μπορέι να έχει περισσότερη.
    Εάν όμως θέλει η ίδια να κάνει καριέρα, ας το σκεφτεί νωρίτερα και να μην κάνει παιδιά καλύτερα. Ας κάνουν οι άλλες που τα θέλλουν και γουστάρουν κιόλας να τα μεγαλώνουν στο σπίτι τους!!!
    Με όλη την συμπάθεια κυρία μου για το μπλόγκ σας -παρόλο που μόνο αυτή την ανάρτηση έχω διαβάσει μέχρι στιγμής-...
    συμφωνώ μαζί σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή