Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Γραμμή υποστήριξης για ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα



Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν βοήθεια και υποστήριξη μέσω του τηλεφώνου, λόγω της δυνατότητας που παρέχει για άμεση και εύκολη πρόσβαση, ενώ παράλληλα τους επιτρέπεται να διατηρούν την ανωνυμία τους.

Οι υπηρεσίες που παρέχει μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης εστιάζονται στην ενεργητική ακρόαση, την ψυχολογική στήριξη και την τεκμηριωμένη πληροφόρηση. Μέσω της υπηρεσίας της τηλεφωνικής γραμμής στήριξης μπορεί κανείς να λάβει οδηγίες για ασθένειες, θεραπείες και τεχνικές αυτοβοήθειας. 

Η αναγκαιότητα των γραμμών στήριξης συνδέθηκε με τις περιπτώσεις όπου η απόσταση αποτελεί απαγορευτικό και αποτρεπτικό παράγοντα για την παροχή ψυχολογικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών, για καταστάσεις που αντιμετωπίζονται σε μία συνεδρία, για καταστάσεις κρίσεων και άμεσης παρέμβασης, αλλά και για περιπτώσεις που η κλήση σε μια γραμμή ψυχολογικής στήριξης είναι το πρώτο του «βήμα» για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος. 

Η λειτουργία των τηλεφωνικών γραμμών ψυχολογικής υποστήριξης αποτελεί ένα νέο, αναπτυσσόμενο πεδίο στο χώρο της ψυχικής υγείας στην Ελλάδα, καθώς πλέον κρίνονται απαραίτητες για την δυνατότητα που προσφέρουν να παρέχουν άμεσα ψυχολογικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης.
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) αντιλαμβανόμενη το κενό που υπάρχει στην Ελλάδα στον τομέα της ψυχολογικής στήριξης, δημιούργησε αυτή την υπηρεσία για τις ανάγκες των ρευματοπαθών και των οικογενειών τους, με σκοπό την περαιτέρω επέκταση της γραμμής και δραστηριότητες που θα αποτελέσουν αρωγό στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των ρευματοπαθών. Παράλληλα οργανώνει ομάδες ψυχοθεραπείας και στοχεύει στη δημιουργία νέων υπηρεσιών.
Η ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α έθεσε σε λειτουργία τον Ιούνιο του 2007, την τηλεφωνική γραμμή ψυχολογικής υποστήριξης για τους ασθενείς με ρευματολογικά νοσήματα παρέχοντας έναν εναλλακτικό τρόπο υπηρεσιών, ο οποίος είναι άμεσος, χωρίς οικονομική επιβάρυνση, με δυνατότητα πρόσβασης ακόμα και σε άτομα που δυσκολεύονται να μετακινηθούν λόγω σωματικής αδυναμίας, έλλειψης χρόνου, επειδή βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές, ή για αυτούς που δυσκολεύονται να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με τον θεραπευτή. 

Η γραμμή λειτουργείσε εθνικό επίπεδο, καθημερινά (Δευτέρα με Παρασκευή 10.00π.μ – 16.00μμ) και στελεχώνεται από ειδικά εκπαιδευμένο ψυχολόγο,υλοποιείται από την ημέρα λειτουργίας τηςμεχορηγεία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer. Η υπηρεσία τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ο χαρακτήρας της γραμμής είναι κυρίως υποστηρικτικός και συμβουλευτικός σε θέματα που σχετίζονται με την ψυχική υγεία όπως προβλήματα άγχους για την πορεία και την εξέλιξη της νόσου, κατάθλιψης, αντιμετώπισης συμπτωμάτων π.χ. του πόνου, θέματα διαπροσωπικών σχέσεων αλλά και διαφόρων ειδών φοβίες.

Η γραμμή υποστήριξης  210-8237302 της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α έχει δεχθεί στα χρόνια λειτουργίας της πάνω από 2.000 κλήσεις.

Η κακή κατάσταση υγείας των ατόμων με αρθρίτιδα/ρευματισμό συνδέεται στενά με την εμφάνιση ψυχολογικών και ψυχιατρικών προβλημάτων. Περίπου 13-20% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, ποσοστό που είναι διπλάσιο από το αντίστοιχο στο γενικό πληθυσμό. 

Από τα τηλεφωνήματα που δέχεται η γραμμή έχει φανεί ότι πολλοί περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα κατάθλιψης, άγχους και έντονη ανησυχία. Επίσης η μειωμένη ικανότητα διενέργειας κάποιων δραστηριοτήτων, όπως η επίσκεψη στα μέλη της οικογένειας, η δυνατότητα για διακοπές, προκαλεί δυσάρεστα συναισθήματα και συχνά σχετίζεται με την εκδήλωση συμπτωμάτων κατάθλιψης και άγχους. Επιπλέον η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης απογοητεύει τους πάσχοντες με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα αρνητικά συμπτώματα της ρευματοπάθειας.
Από την άλλη μεριά η παρουσία ψυχιατρικών και άλλων ψυχολογικών προβλημάτων φαίνεται ότι επιτείνει τα προβλήματα πόνου και κινητικής λειτουργικότητας που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς με αρθρίτιδα και ρευματισμό. Σε χρόνια νοσήματα όπως είναι η ρευματοειδής αρθρίτιδα, πάσχοντες αλλά και μέλη της οικογένειάς τους συχνά μας ζητούν βοήθεια και συμβουλή ανεξάρτητα από την καθιερωμένη επίσκεψή τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία. Επιπλέον, ζητούν βοήθεια για άμεση αντιμετώπιση έξαρσης της νόσου. 

Η επιτυχία της Τηλεφωνικής Γραμμής Υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α αντανακλάται στα υψηλά επίπεδα ικανοποίησης των καλούντων. Η άμεση πρόσβαση στην πληροφορία και την συμβουλή ρίχνει τα επίπεδα του άγχους και επιφέρει ανακούφιση.
Η τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης της ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α έγινε καλά αποδεκτή από την οικογένεια των ρευματοπαθών. Το είδος και ο τύπος των τηλεφωνημάτων δείχνει την αναγκαιότητα για ψυχολογική στήριξη και άμεση πληροφόρηση των ρευματοπαθών, ώστε να αντιμετωπίσουν καταστάσεις κρίσεων και να τους δοθεί η απαραίτητη παρέμβαση. 

Από το 2007 μέχρι σήμερα, ένας στους τρείς καλούντες ενδιαφέρεται για την ψυχολογική υποστήριξη τόσο των ιδίων όσο και συγγενικών ή φιλικών τους προσώπων που πάσχουν από ρευματολογικό νόσημα. Η πλειονότητα των κλήσεων αρχικά πραγματοποιούνταν από γυναίκες που στο μεγαλύτερο ποσοστό τους είχαν ρευματοειδή αρθρίτιδα, τελευταία όμως παρατηρείται έντονη αύξηση των κλήσεων και στον ανδρικό πληθυσμό.
Περίπου τα μισά τηλεφωνήματα έχουν αιτήματα για ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση γεγονός πουυπογραμμίζει την αναγκαιότητα για ενημέρωση και οδηγεί στην έκδοση ενημερωτικών εντύπων, καταχωρήσεων στον έντυπο τύπο για τις ρευματολογικές παθήσεις και στο προγραμματισμό διαλέξεων. Τα δεδομένατων 4 χρόνων λειτουργίας της γραμμής είναι ανάλογα αυτών που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία όπωςη ιατροφαρμακευτική πληροφόρηση και η ψυχολογική υποστήριξη.
Στην Ελλάδα σήμερα, υπάρχουν ενάμισι εκατομμύριο συνάνθρωποί μας που πάσχουν από αρθρίτιδα και ρευματισμό. Ενάμισι εκατομμύριο άτομα και οι οικογένειες τους, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, βιώνει το πρόβλημα του πόνου στις αρθρώσεις. Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα(ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) παρέχει πληροφορίες και ψυχολογική στήριξη στους ασθενείς και τις οικογένειές τους για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με αισιοδοξία και δύναμη. Σε στηρίζει για να πάρεις τον έλεγχο της αρθρίτιδας στα χέρια σου και σε καλεί να συμμετέχεις στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ρευματοπαθείς.
Η Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα(ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.) είναι εδώ, κοντά σου, για σένα.
Τηλεφωνική Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 
της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα
            210 82 37 302       (10.00 - 16.00 καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου)Email: helpline@arthritis.org.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου