Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΟΤΑΝ Η ΜΑΜΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Το μωρό έρχεται και το πιο σημαντικό ζήτημα είναι να φροντίσετε να βρείτε τον άνθρωπο που θα το προσέχει όταν εσείς επιστρέψετε στην εργασία σας. Αυτήν την έρευνα πρέπει να την ξεκινήσετε, όταν ακόμη είστε έγκυος και με σκοπό να προσλάβετε εγκαίρως τον άνθρωπό σας. Λάβετε υπόψη ότι θα χρειαστείτε κι εσείςμαζί με το μωρό σαςμια περίοδο προσαρμογής και το σημαντικότερο, πρέπει να έχετε χρόνο, εάν χρειαστεί, να κάνετε κάποιες αλλαγές.Στην Ελλάδα, οι μητέρες πρέπει να επιστρέφουν στην εργασία τους, όταν το μωρό τους είναι 3-4 μηνών, ανάλογα με τον φορέα στον οποίο εργάζονται. Το ερώτημα είναι ποια είναι η καταλληλότερη επιλογή για τη φροντίδα ενός νεογέννητου.  

Ποια είναι η καλύτερη λύση φύλαξης

Το ιδανικό είναι να μεγαλώσει το παιδί με τη μητέρα του. Εάν αυτό είναι αδύνατον, η αμέσως επόμενη επιλογή είναι να κρατηθεί μέσα στο σπίτι, έχοντας τη φροντίδα ενός ανθρώπου της οικογένειας, ο οποίος θα του παρέχει την αγάπη και τη στοργή που χρειάζεται στον πρώτο χρόνο της ζωής του.   
«Οι δεσμοί παιδιού-γονέα δημιουργούνται τα δύο πρώτα χρόνια της ζωής του. Η αντίδραση των γονέων στα καλέσματα του μωρού, το τροφοδοτούν με σιγουριά για την αγάπη τους, του προσφέρουν αυτοεκτίμηση και  αυτοπεποίθηση», Steiner.Ο συγγραφέας υποστηρίζει,  επίσης, πως στον πρώτο χρόνο της ζωής του, το παιδί είναι ολοκληρωτικά συνδεδεμένο με το ενεργειακό πεδίο της μητέρας του και τροφοδοτείται από αυτό.Αυτός είναι κι ένας λόγος που τα παιδιά, τα οποία  πηγαίνουν σε βρεφονηπιακούς σταθμούς από την ηλικία των έξι εβδομάδων, αρρωσταίνουν πολύ συχνά: έχουν χάσει την προστατευτική ομπρέλα της μητέρας τους. Επιπλέον, οι γονείς δεν μπορούν να τα κρατήσουν στο σπίτι όσο χρειάζεται για να αναρρώσουν πλήρως κι έτσι οι ασθένειές τους επαναλαμβάνονται.  

Στο σπίτι

 1. Η γιαγιά
Οι παππούδες και οι γιαγιάδες είναι, πολλές φορές, ενδιαφέρουσα λύση, εάν μένουν ήδη μαζί σας ή πολύ κοντά σας. Στις ελληνικές οικογένειες, συχνά, αναλαμβάνουν ολοκληρωτικά την ευθύνη του παιδιού φτάνοντας στο άλλο άκρο. Εάν έχετε τη δυνατότητα να αναλάβει τη φροντίδα του παιδιού μια γιαγιά, αξιοποιήστε την απαλλάσσοντάς την από όλες τις άλλες πρακτικές φροντίδες του σπιτιού. Για τις δουλειές του νοικοκυριού προσλάβετε βοηθό.

2. Η Βaby sitter

Κριτήρια επιλογής

Η γυναίκα που αναλαμβάνει τη φροντίδα ενός μωρού είναι πολύ σημαντικό πρόσωπο για τη ζωή του και συνεπώς και για όλη την οικογένεια. Η προσωπικότητά της θα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην καθημερινότητά σας. Για το λόγο αυτό, το πιο σημαντικό κριτήριο επιλογής είναι να νιώθετε όμορφα μαζί της. Να τη συμπαθείτε και να έχει στοιχεία που εκτιμάτε. Εμπιστευθείτε τη συναισθηματική πλευρά του εαυτού σας όσο και τη λογική. Η εξωτερική της εμφάνιση, ο τόνος της φωνής της, η έκφραση του προσώπου της και η ηλικία της, είναι τα στοιχεία που θα σας δώσουν πληροφορίες στην πρώτη συνάντηση.  Σε ότι αφορά στην ηλικία, λάβετε υπόψη ότι μια πολύ μεγαλύτερη σας γυναίκα, μπορεί να σας δυσκολέψει να κρατήσετε εσείς τον κυρίαρχο ρόλο της μητέρας, αλλά και του εργοδότη. Από την άλλη πλευρά, μια γυναίκα μικρής ηλικίας μπορεί να σας δημιουργήσει ανασφάλεια και ίσως ανταγωνισμό.Φανταστείτε τον εαυτό σας μέσα σε αυτή τη σχέση και αποφασίστε σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία σας.Στην πρώτη συνάντηση αφήστε τη να κρατήσει το μωρό. Δώστε τους λίγο χρόνο να μείνουν μόνοι τους. Παρατηρείστε τη συμπεριφορά τους. Αποφασίστε την επόμενη ημέρα.
Τι πρέπει οπωσδήποτε να ειπωθεί
  • Μιλήστε αναλυτικά και αποφασιστικά για την αμοιβή, το ωράριο, τα  ρεπό. Διευκρινίστε το ζήτημα της ασφάλισής της.
  • Να της τονίσετε το ελάχιστο διάστημα που θέλετε να συνεργαστείτε και να την αφήσετε να απαντήσει παρατηρώντας την αντίδρασή της.
  • Να θέσετε όρια κινήσεων εξαρχής. Για παράδειγμα, οι κανόνες που διέπουν την παρακολούθηση τηλεόρασης.
  • Ρωτήστε την εάν δέχεται να κάνει ιατρικές εξετάσεις.
  • Ενημερώστε την για τις διατροφικές σας συνήθειες, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν μικρά παιδιά και κάποιες τροφές ή σνακ αποκλείονται, ή όταν κάποιες άλλες προορίζονται μόνο για γι’ αυτά. 
Τι πρέπει να της δείξετε και να της υποδείξετε
  • Τον γενικό διακόπτη νερού και ρεύματος.
  • Μια λίστα με τηλέφωνα πρώτης ανάγκης που θα πρέπει να βρίσκεται σε εμφανές σημείο. Στα τηλέφωνα θα περιλαμβάνονται  συγγενείς και φίλοι που μένουν ή εργάζονται κοντά στο σπίτι σας.
  • Επαναλάβετε και βεβαιωθείτε ότι έχουν γίνει κατανοητοί οι κανόνες ασφαλείας που ισχύουν στο σπίτι.
1. Δεν ανοίγουμε την πόρτα σε αγνώστους.
2.  Δεν δίνουμε πληροφορίες από το τηλέφωνο για την ταυτότητα των ενοίκων.
3.  Δεν μαγειρεύουμε, δεν σιδερώνουμε, δεν πίνουμε ζεστό ρόφημα, όταν το παιδί βρίσκεται στον ίδιο χώρο με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.
4.  Δεν αφήνουμε μαχαίρια και πιρούνια στους πάγκους και στα τραπέζια,  ώστε να υπάρχει κίνδυνος να πέσουν και να χτυπήσουν κάποιον που βρίσκεται αρκετά κάτω από το ύψος των πάγκων.
5.  Ταΐζουμε με αργό ρυθμό και με μικρές κουταλιές.Δείξτε της ό,τι ξέρετε από πρώτες βοήθειες. Μοιραστείτε μαζί της  τις γνώσεις σας σχετικά με την πρόληψη ατυχημάτων.Προσπαθήστε να είστε στο σπίτι τις πρώτες ημέρες προσαρμογής της. Είναι πολύ σημαντικό και για το παιδί.

Πώς βρίσκουμε baby sitter

Στην Ελλάδα, η αναζήτηση νταντάς είναι μια φοβερά μοναχική διαδικασία, η οποία μέχρι πρότινος περνούσε και μέσα από την παρανομία! Υπάρχουν οι εξής τρόποι: να απευθυνθείτε σε γνωστούς και φίλους, για να σας συστήσουν κάποια. Να απευθυνθείτε σε Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας που θα τα βρείτε μέσω των αγγελιών που δημοσιεύουν στις εφημερίδες. Να απευθυνθείτε σε σχολές, ιδιωτικές ή δημόσιες, Νηπιοβρεφοκόμων. Να απευθυνθείτε σε συλλόγους και οργανώσεις, όπως η ΧΕΝ. Να δημοσιεύσετε δική σας αγγελία σε εφημερίδα. Εάν ψάχνετε για αγγλόφωνη ή γαλλόφωνη baby sitter, μπορείτε να απευθυνθείτε στις αντίστοιχες πρεσβείες και να δημοσιεύσετε αγγελία σε αγγλόφωνη εφημερίδα. 
Στον Βρεφονηπιακό Σταθμό
Κριτήρια Επιλογής
Για να επιλέξετε τον κατάλληλο σταθμό για τις δικές σας ανάγκες, πρέπει να έχετε ιεραρχήσει τις προτεραιότητές σας από πριν, σύμφωνα με το πλαίσιο της ζωής σας και με τις αντικειμενικές συνθήκες. Μα πάνω από όλα, σύμφωνα  με την άνεση και την ασφάλεια του παιδιού. Προσέξτε:
  • Την απόσταση από το σπίτι ή από τη δουλειά.
  • Την εντύπωση που θα σας κάνουν οι υπεύθυνοι του σταθμού.
  • Την καθαριότητα.
  • Τις εγκαταστάσεις σε ότι αφορά στο φως, τον εξαερισμό, τους θορύβους, τους εξωτερικούς χώρους.
Εάν πρόκειται για δημόσιο σταθμό, για να γίνει δεκτό το παιδί σας, πρέπει να τηρούνται και προϋποθέσεις εισοδήματος. Προτεραιότητα έχουν οι οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων.
Το βασικό πλεονέκτημα των βρεφονηπιακών σταθμών είναι ότι  το προσωπικό τους είναι περισσότερο εξειδικευμένο και έμπειρο στην   φροντίδα βρεφών. Έτσι, εσείς μπορείτε να νιώθετε μεγαλύτερη ασφάλεια, απ’ ότι στην περίπτωση που θα έμενε στο σπίτι συντροφιά μ’ έναν σχετικά άγνωστο, άνθρωπο.
Το βασικό μειονέκτημα είναι οι  επαναλαμβανόμενες αδιαθεσίες και ασθένειες που θα μοιράζεται με τα άλλα μωράκια και τα μεγαλύτερα παιδιά του σταθμού.  Ένα ακόμα μειονέκτημα αυτής της λύσης, λιγότερο ορατό αλλά πιο σημαντικό, ειδικά για τον πρώτο χρόνο ζωής του μωρού, είναι η έλλειψη της επαφής με την μητέρα ή με ένα πρόσωπο που θα μπορούσε να δίνει την αποκλειστική του προσοχή και φροντίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου