Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

ΚΟΛΠΙΤΙΔΑ



Η φλεγμονή  του κόλπου, λέγεται κολπίτιδα. Σπάνια είναι μόνο κολπίτιδα, συνήθως είναι αιδοιοκολπίτιδα (φλεγμονή και του αιδοίου) ή συνοδεύεται με τραχηλίτιδα (φλεγμονή του τραχήλου). Πολλές φορές δεν έχει συμπτώματα και η διάγνωση γίνεται τυχαία, κυρίως με το τεστ Παπανικολάου ή την γυναικολογική εξέταση.
Όταν δώσει συμπτώματα, είναι μια συνεχής έκκρισης υγρών από τον κόλπο, με τσούξιμο και φαγούρα. Τα υγρά του κόλπου τότε έχουν περίεργο χρώμα, υφή και οσμή, αναλόγως του αιτίου που την προκάλεσε, μερικές φορές έχει και λίγο αίμα από τον κόλπο. Ο κόλπος της γυναίκας έχει φυσιολογικά μικρόβια (φυσιολογική χλωρίδα), που εμποδίζουν τα παθογόνα μικρόβια να εισέλθουν. Επίσης η φυσιολογική χλωρίδα τρέφεται από τις γυναικείες ορμόνες. Όταν όμως με μια χρόνια αντιβίωση ή με συχνή χρήση αντισηπτικών, καταστραφεί η φυσιολογική χλωρίδα, τότε εύκολα αναπτύσσονται παθογόνοι μικροοργανισμοί. Το ίδιο γίνεται και με την πτώση των γυναικείων ορμονών ή της άμυνας του οργανισμού.

Τα αίτια μιας κολπίτιδας μπορεί να είναι διάφορα.      
      1)   Ιοί. Όπως ο ιός του HPV και ο ιός του έρπητος. 
2)   Διάφορα μικρόβια (π.χ. Κλεψιέλα, Κολοβακτηρίδιο).
3) Βακτηρίδια (π.χ. Gardnerella vaginalis). Πολλές φορές συνηπάρχουν διάφορα.
4) Μύκητες. Είναι η πιο συχνή αιτία, της κολπίτιδας.  Το 75% των γυναικών, είχαν κάποτε στην ζωή τους μια κολπίτιδα, από μύκητες.  Προδιάθεση για να αναπτυχθεί μια μυκητιασική κολπίτιδα είναι η λήψης αντιβιοτικών ευρέως φάσματος, η κύησης, ο σακχαρώδης διαβήτης, η λήψης αντισυλληπτικών, η παρατεταμένη χρήσης κορτιζόνης, η πτώσης της άμυνας του οργανισμού και το κάπνισμα. Η κολπίτιδα από μύκητες, έχει υγρά που μοιάζουν σαν πέτσες από γάλα και χαρακτηριστική οσμή (σαν ζυμάρι). Η διάγνωση πρέπει να γίνεται στο εργαστήριο, γιατί συνυπάρχουν και άλλα αίτια που μπορεί να μπερδέψει την κατάσταση και να μη γίνει σωστά η θεραπεία. Η θεραπεία θα καθοριστεί από τον γιατρό, μετά την μελέτη των εξετάσεων. Πρέπει να γίνει θεραπεία και στον σύντροφο. Πολλές φορές υποτροπιάζει και τότε η θεραπεία θα δοθεί για μεγαλύτερο διάστημα και στους δύο και θα τους συστήσουμε καλή υγιεινή ζωή και καθαριότητα.
5) Τριχομονάδες. Η κολπίτιδα εδώ οφείλεται στο πρωτόζωο Trichomonas vaginalis. Τα υγρά εδώ είναι αφρώδη και δύσοσμα. Και εδώ η διάγνωση θα γίνει στο εργαστήριο, γιατί πολλές φορές, υπάρχουν περισσότερες από μία αιτίες. Επίσης και εδώ η θεραπεία πρέπει να γίνει και στους δύο, γιατί μεταδίδεται εύκολα με την επαφή.
6) Χλαμύδια. Μπορούν να προκαλέσουν ανιούσα φλεγμονή της πυέλου. Υποχωρούν εύκολα με αντιβίωση.
7)  Μυκόπλασμα (ουρεόπλασμα, hominis). Ευθύνεται για αποβολές κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.
8   Ατροφική κολπίτις. Παρατηρείται στις γυναίκες, που δεν έχουν γυναικείες ορμόνες (στην εμμηνόπαυση ή πριν την σφηβεία).

9)  Αλλες αιτίες είναι από τραυματισμούς (ξένα σώματα), από χημικά υγρά (υγρά καθαρισμού, αντισηπτικά, αρωματικά σαπούνια), αλλεργικοί παράγοντες, όπως από σερβιέτες καθημερινής χρήσεως, το προφυλακτικό ή από πολύ συχνές σεξουαλικές επαφές.
Υπάρχουν και άλλες αιτίες που όμως δεν είναι συχνές στην χώρα μας (Hemophilus ducrey, Calymmatobacterium granulomatis, Συχνές είναι στην Αφρική και στην Ασία.
Συμπέρασμα: Μη χρησιμοποιείτε συχνά (καθημερινά) αντισηπτικά και υγρά καθαρισμού, μπορεί να καταστρέψετε την φυσιολογική σας χλωρίδα. Τα υγρά αυτά τα χρησιμοποιείτε μόνο κατά την θεραπεία που σας έδωσε ο γιατρός σας και μόνο.
Μη χρησιμοποιείτε ορμόνες μόνοι σας (χάπι επόμενης ημέρας, τακτικά). Τις ορμόνες πρέπει να σας τις δώσει ο γιατρός σας, όταν χρειάζεται και μόνο.
Και το κυριότερο, ποτέ σεξ χωρίς ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ, αν σας ενοχλεί μία μάρκα προφυλακτικού, δοκιμάστε άλλη και να προσέξετε την ημερομηνία λήξεως.
Είναι σημαντικό το προφυλακτικό να τοποθετείται από την αρχή της πράξεως, διότι έτσι σας προστατεύει από τις μολύνσεις.
Χρησιμοποιήστε προφυλακτικό, ακόμη και αν παίρνετε αντισυλληπτικά, για τον ίδιο λόγο.
Αν διαπιστώσετε υγρά, τσούξιμο, φαγούρα ή περίεργα συμπτώματα από τον κόλπο, επισκεφθείτε αμέσως τον γιατρό σας.
Μην αμελείτε να κάνετε τεστ Παπανικολάου κάθε χρόνο ή όποτε σας συνέστησε ο γιατρός σας. Διότι πολλές φορές τα συμπτώματα μιας κολπίτιδας ή τραχηλίτιδας, είναι ασαφή και μόνο με το τεστ Παπανικολάου γίνεται η διάγνωση. Αλωστε, το τεστ Παπανικολάου, είναι ο μόνος τρόπος για να γίνει η διάγνωση για τις ιώσεις (HPV) και μετά συστήνεται η κολποσκόπηση ή η βιοψία.
 Ενημερωθείτε για το εμβόλιο κατά του HPV. Αν και καλύπτει μόνο 4 στελέχη του HPV προφυλάσσει κατά 80% του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και με το τεστ Παπανικολάου και το προφυλακτικό, μπορούν οι γυναίκες να προφυλαχθούν κατά 100%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου