Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΚΟΗΣ ΣΤΑ ΒΡΕΦΗ



Κάθε νεογέννητο υποβάλλεται σε γενικές εξετάσεις σε ένα διάστημα 4 έως 48 ωρών από τη γέννησή του. Μία από αυτές είναι και η εξέταση της ακοής του βρέφους. Σκοπός της εξέτασης αυτής είναι η όσο το δυνατόν πρώιμη διάγνωση διαταραχών στην ακουστική ικανότητα του βρέφους οι οποίες είναι παρούσες κατά τη γέννηση.
Η εξέταση αυτή γίνεται με τη βοήθεια μιας ειδικής συσκευής. Ένας μικρός καθετήρας τοποθετείται στον ακουστικό πόρο και παράγει ακουστικά ερεθίσματα. Στη συνέχεια οι ωτοακουστικές εκπομπές που παράγονται από τον κοχλία του αυτιού, μετρώνται με ένα μικρόφωνο. Η εξέταση αυτή είναι ανώδυνη, γρήγορη και αποτελεσματική, ενώ οι γονείς μπορούν να είναι μαζί με τα βρέφη σε τη διάρκειά της.
Στην περίπτωση που από το τεστ προκύψει κάποιο μη φυσιολογικό εύρημα, τότε είναι αναγκαίες μία ή περισσότερες περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις. Ωστόσο, κάποιο μη φυσιολογικό πρώτο αποτέλεσμα της εξέτασης δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει πραγματικά κάποιο πρόβλημα ακοής. Παράγοντες όπως ο θόρυβος ή κινητικότητα του μωρού τη στιγμή της εξέτασης μπορούν να παρέμβουν στα αποτελέσματα των δοκιμών.
Παλαιότερα, οι γονείς μπορούσαν να ενημερωθούν σχετικά με προβλήματα ακοής των παιδιών τους μόνο αφού ήταν 2-3 ετών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τα προβλήματα της φυσιολογικής ανάπτυξης της ακοής και της ομιλίας να έχουν ήδη εγκατασταθεί. Με την έλευση των εξετάσεων πρώιμης διάγνωσης προβλημάτων ακοής, ο έλεγχος της ακουστικής ικανότητας του παιδιού μπορεί να πραγματοποιηθεί τις πρώτες 2-3 εβδομάδες της ζωής του, δίνοντας τη δυνατότητα για άμεση και γρήγορη λήψη μέτρων θεραπείας και υποστήριξης της ακοής του βρέφους ώστε να διασφαλιστεί ομαλή και φυσιολογική του ανάπτυξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου