Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

ΕΝΟΥΡΗΣΗ

Ενούρηση PDF Εκτύπωση E-mail
Τι ονομάζουμε  ενούρηση;Με τον όρο ενούρηση περιγράφουμε την κατάσταση κατά την οποία το παιδί “βρέχει” το κρεβάτι του όταν κοιμάται. Θεωρείται φυσιολογικό φαινόμενο μέχρι την ηλικία των 6 ετών.

Ποια είναι τα αίτια της ενούρησης;Τα περισσότερα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους, έχουν κληρονομικά μικρή ουροδόχο κύστη, η οποία δε μπορεί να συγκρατήσει όλη την ποσότητα των ούρων που παράγονται κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επιπλέον, υπάρχουν παιδιά τα οποία κοιμούνται πολύ βαθειά και δεν ξυπνάνε με την αίσθηση της γεμάτης κύστης. Οι νεφροί είναι φυσιολογικοί. Οργανικά αίτια ενούρησης είναι σπάνια και ο παιδίατρός σας μπορεί να τα εντοπίσει εύκολα. Η ενούρηση δεν προκαλείται από ψυχολογικά προβλήματα, μπορεί όμως να τα προκαλέσει αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά.

Ως πότε θα κρατήσει;Τα περισσότερα από τα παιδιά που βρέχουν το κρεβάτι τους, ξεπερνούν το πρόβλημα σε ηλικία μεταξύ 6 και 10 ετών. Για το λόγο αυτό, θεραπείες που ενδέχεται να έχουν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες , είναι καλό να μη χρησιμοποιούνται. Θεραπείες οι οποίες δεν έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες, μπορούν να ξεκινήσουν 6 με 12 μήνες από τη στιγμή που το παιδί αποκτήσει έλεγχο της κύστης του κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Πως θα βοηθήσετε το παιδί σας1. Ενθαρρύνετέ το να σηκώνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας για να πάει στην τουαλέτα. Είναι το πιο σημαντικό που μπορείτε να κάνετε. Όταν το βάλετε για ύπνο, πείτε του “Προσπάθησε να σηκωθείς όταν θέλεις να κάνεις τσίσια…”
2. Βελτιώστε την πρόσβαση προς την τουαλέτα. Βάλτε ένα φως νύχτας στο μπάνιο. Αν η τουαλέτα είναι μακριά από το δωμάτιο του παιδιού, βάλτε μια φορητή τουαλέτα στο δωμάτιό του.
3. Ενθαρρύνετε την ημερήσια πρόσληψη υγρών. Δίνετε στο παιδί σας πολλά υγρά το πρωί έως νωρίς το απόγευμα. Όσο περισσότερα υγρά πίνει το παιδί, τόσο περισσότερα ούρα παράγει και αυτό οδηγεί σε ουροδόχο κύστη με μεγαλύτερη χωρητικότητα.
4. Αποθαρρύνετε την κατανάλωση υγρών μετά το σούρουπο. Είναι καλά να μην πίνει πολλά υγρά τις 2 τελευταίες ώρες πριν από τον ύπνο. Αποφύγετε υγρά που περιέχουν καφεΐνη. Υπενθυμίζετε το παιδί σας σχετικά, αλλά μην το παρακάνετε.
5. Πείτε στο παιδί να πάει στην τουαλέτα πριν πέσει για ύπνο. Μερικές φορές το παιδί χρειάζεται την υπενθύμισή σας.
6. Καταργείστε τις πάνες. Αν και βοηθούν στην καθαριότητα του παιδιού και του κρεβατιού του, λειτουργούν σαν αντικίνητρο στο να σηκωθεί το παιδί το βράδυ για να πάει στην τουαλέτα. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε πάνες ή ανάλογα απορροφητικά υλικά, αν χρειαστεί να κοιμηθεί το παιδί σε άλλο σπίτι. Χρησιμοποιείστε τα μόνο αν συμφωνεί και το παιδί. Μετά τα 8 χρόνια είναι καλό να μην χρησιμοποιούνται.
7. Προστατέψτε το κρεβάτι του από τα ούρα. Χρησιμοποιείστε ένα πλαστικό κάλυμα για το στρώμα.
8. Καθαρίστε το πρωί παρέα με το παιδί σας. Βάλτε το να σας βοηθήσει να ξεστρώσετε το κρεβάτι και  να βάλετε τα σεντόνια στο πλυντήριο. Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να κάνουν και μόνα τους αυτή τη διαδικασία. Με τον τρόπο αυτό τους δημιουργείται ένα “αντικίνητρο” στο να βραχούν. Επίσης πρέπει να κάνουν μπάνιο το πρωί  αν έχουν βραχεί τη νύχτα, ώστε να μην μυρίζουν στο σχολείο τους.
9. Πείτε μπράβο στο παιδί σας για κάθε στεγνή νύχτα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο με μια χαρούμενη φατσούλα για τις νύχτες αυτές.
10. Μην  μαλώνετε το παιδί για τις νύχτες που βρέχεται. Το παιδί σας δεν θέλει να βρέχεται και νιώθει ήδη ντροπή και ενοχές για το πρόβλημά του. Χρειάζεται στήριξη και ενθάρρυνση, όχι τιμωρία και επιπλήξεις. Τα αδέλφια δεν πρέπει να πειράζουν το παιδί που βρέχει το κρεβάτι του, για το θέμα αυτό. Τιμωρίες και πίεση το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καθυστερήσουν τη θεραπεία και να προκαλέσουν ψυχολογικά προβλήματα.

Οταν το παιδί σας φτάσει τα 6 χρόνιαΕφαρμόστε τα παραπάνω, και επιπλέον:
1. Βοηθείστε το παιδί να κατανοήσει το στόχο του. Το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στο να μάθει το παιδί να ξυπνά μόνο του το βράδυ και να πηγαίνει στην τουαλέτα. Αν το πετύχει αυτό, θα παραμένει στεγνό τη νύχτα, άσχετα με το μέγεθος της κύστης του ή το πόσα υγρά έχει πιει. Βοηθήστε το παιδί σας να αισθανθεί υπεύθυνο για την αφύπνισή του. Μερικά παιδιά πιστεύουν ότι η ενούρησή τους είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσουν οι γονείς. Πρέπει να συνειδητοποιήσουν πως “μόνο αυτά μπορούν να λύσουν το πρόβλημα”.
2. Οταν βάζετε το παιδί για ύπνο, “παίξτε” μαζί του το παρακάτω σενάριο, πείτε:
o Ξάπλωσε στο κρεβάτι με τα μάτια κλειστά…
o Σκέψου ότι είναι η μέση της νύχτας…
o Σκέψου ότι η κύστη σου γέμισε…
o Σκέψου ότι τη νιώθεις να πιέζει…
o Σκέψου πως η κύστη σου προσπαθεί να σε ξυπνήσει…
o Σκέψου ότι σου φωνάζει: “Σήκω απ το κρεβάτι πριν να είναι πολύ αργά…”
o Σήκω και τρέξε στο μπάνιο για να την αδειάσεις!
o Να θυμηθείς να κάνεις το ίδιο πράγμα μέσα στη νύχτα!

3.  Κατά τη διάρκεια της μέρας: Πείτε στο παιδί σας, όταν θέλει να ουρήσει και είναι   στο σπίτι, να πάει πρώτα στο δωμάτιό του, να ξαπλώσει και να κάνει ότι κοιμάται. Πείτε του ότι ακριβώς έτσι πιέζει η κύστη και το βράδυ, όταν προσπαθεί να το ξυπνήσει... Μετά από μερικά λεπτά, πείτε του να τρέξει στο μπάνιο για να ουρήσει, ακριβώς όπως πρέπει να κάνει δηλαδή και τη νύχτα.
4.   Αφύπνιση από τους γονείς. Αν η αφύπνιση του παιδιού από μόνο του αποτύχει, θα πρέπει να το ξυπνάτε εσείς για να του διδάξετε το στόχο που είναι να χρησιμοποιεί την τουαλέτα κατά τη διάρκεια της νύχτας! Ο δικός σας ρόλος είναι να ξυπνήσετε το παιδί. Ο δικός του, να να  βρει και να χρησιμοποιήσει το μπάνιο. Μπορείτε να το ξυπνήσετε λίγο πριν πάτε εσείς για ύπνο. Ανάψτε ένα φως, πείτε το όνομα του παιδιού, ακουμπήστε το, βάλτε να χτυπήσει ένα ξυπνητήρι. Αν το παιδί φαίνεται βυθισμένο και δεν μπορεί να ξυπνήσει, ξαναπροσπαθήστε μετά από 15-20 λεπτά. Όταν ξυπνήσει, θα πρέπει να πάει στο μπάνιο χωρίς τη δική σας βοήθεια. Όταν πετύχετε να ξυπνά γρήγορα για 7 συνεχόμενες νύχτες, το παιδί είτε έχει ξεπεράσει το πρόβλημα, είτε είναι έτοιμο να χρησιμοποιήσει ένα ξυπνητήρι ενούρησης.

Ενθαρύνετε το παιδί να αλλάζει τα βρεγμένα του ρούχα.
 Αν το παιδί βραχεί τη νύχτα, είναι καλό να στεγνώσει και να αλλάξει ρούχα. Αν έχουν αρχίσει να του φεύγουν ούρα, το πρώτο που πρέπει να κάνει είναι να προσπαθήσει να το σταματήσει. Μετά, πρέπει να τρέξει προς την τουαλέτα για να αδειάζει εκεί όσα ούρα έμειναν στην κύστη του. Τέλος, είναι καλό να αλλάξει ρούχα και να απλώσει μια στεγνή πετσέτα στο υγρό σημείο του κρεβατιού του. Αυτό θα γίνει ευκολότερα αν έχετε προβλέψει να έχετε στεγνές πιζάμες και μια πετσέτα κοντά στο κρεβάτι του.

Οταν το παιδί σας φτάσει τα 8 χρόνιαΑφού ακολουθήσετε τα παραπάνω, συζητήστε με το γιατρό την πιθανότητα χρήσης ενός ξυπνητηριού ενούρησης ή και φαρμάκων.
• Ξυπνητήρια ενούρησης. Χρησιμοποιούνται για να ξυπνούν το παιδί όταν βρέχεται. Αρχίζουν να χτυπούν όταν το παιδί βραχεί. Έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας σε σχέση με κάθε  άλλη προσέγγιση. Είναι μικρά, ελαφριά και ευαίσθητα ακόμα σε μερικές σταγόνες ούρων. Τα παιδιά που χρησιμοποιούν τέτοια ξυπνητήρια, πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται προς την πλευρά της αφύπνισης.
• Απλό ξυπνητήρι. Αν το παιδί σας δεν μπορεί να ξυπνήσει μόνο του και δε θέλετε να χρησιμοποιήσετε ξυπνητήρι ενούρησης, χρησιμοποιήστε ένα απλό ξυπνητήρι. Τοποθετήστε το σε σημείο που να μην το φτάνει το παιδί απλώνοντας το χέρι του και ρυθμίστε το να χτυπήσει 3-4 ώρες αφού έχει κοιμηθεί .  Το παιδί μπορεί μόνο του να βάζει κάθε βράδυ το ξυπνητήρι.
• Φάρμακα. Τα περισσότερα παιδιά που έχουν ενούρηση, χρειάζονται περισσότερη   υποστήριξη , κυρίως εκείνες τις νύχτες που θα περάσουν εκτός σπιτιού (πάρτι, κατασκήνωση, διακοπές). Εκτός από το ξυπνητήρι, μπορούν να βοηθήσουν φάρμακα που λαμβάνονται πριν τον ύπνο. Τα φάρμακα αυτά είτε μειώνουν την παραγωγή των ούρων είτε αυξάνουν προσωρινά τη χωρητικότητα της κύστης. Το μειονέκτημά τους είναι πως μετά τη διακοπή τους, η ενούρηση συνήθως επιστρέφει. Για το λόγο αυτό, παιδιά που λαμβάνουν φάρμακα πρέπει να συνεχίσουν και την προσπάθεια αφύπνισης . Όπως όλα τα φάρμακα, απαιτείται προσοχή στη λήψη τους.
Επικοινωνήστε με το γιατρό του παιδιού σας αν: Το παιδί αναφέρει πόνο ή τσούξιμο κατά την ούρηση.
 Η καμπύλη των ούρων είναι μικρή ή τα ούρα πέφτουν σταγόνα- σταγόνα.
 Το παιδί σας βρέχεται και κατά τη διάρκεια της μέρας.
 Το παιδί πίνει ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες υγρών.
 Η ενούρηση προκύπτει ως νέο πρόβλημα (ενώ το παιδί ήταν στεγνό τις νύχτες).
 Το παιδί σας έχει περάσει την ηλικία των 12 ετών.
 Το παιδί σας έχει περάσει τα 6 χρόνια και δεν βελτιώνεται μετά από 3 μήνες παρέμβασης (όπως περιγράφεται πιο πάνω).

Δεδομένα

1. Δεν υπάρχει “σωστή” ηλικία στην οποία τα παιδιά σταματούν να βρέχονται το βράδυ. Διαφέρει από παιδί σε παιδί. Ωστόσο, τα κορίτσια “στεγνώνουν” νωρίτερα
2. Η ενούρηση είναι συχνό πρόβλημα: κάθε εβδομάδα, 1 στα 6 παιδιά πέντε χρονών θα βρέξει το κρεβάτι του
3. Η ενούρηση έχει κληρονομικό χαρακτήρα. Αν είχε ο ένας γονιός σε ποσοστό 40% θα έχει και το παιδί. Αν είχαν και οι 2 γονείς, το ποσοστό αυτό γίνεται… 70% !..
4. Τα περισσότερα παιδιά με ενούρηση, θα ξεπεράσουν το πρόβλημά τους μεγαλώνοντας - εκτός αν υπάρχει κάποιο ιατρικό πρόβλημα (το οποίο όμως είναι σχετικά εύκολο να ελεγχθεί)
5. Υπάρχουν 2 κατηγορίες ενούρησης: η πρωτοπαθής , που σημαίνει ότι το παιδί δεν είχε “καθαρίσει” ποτέ και η δευτεροπαθής, στην οποία το παιδί αρχίζει να ξαναβρέχει το κρεβάτι του, αφού έχουν περάσει πάνω από 6 μήνες που ήταν στεγνό.

Μύθοι
1. Αν το παιδί σας βρέχεται η νύχτα, είναι επειδή έχετε αμελήσει να το εκπαιδεύσετε σωστά
2. Αν το παιδί σας βρέχεται η νύχτα, υπάρχει κάποιο ψυχολογικό οργανικό πρόβλημα
3. Τα παιδιά θα πρέπει να έχουν “καθαρίσει” πριν να αρχίσουν να πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό (ναι κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά όχι απαραίτητα τη νύχτα)
4. Τα παιδιά χρειάζονται κάτι να πιουν πριν πέσουν για ύπνο (πίνοντας πριν τον ύπνο, απλά σημαίνει μια γεμάτη κύστη τη νύχτα…)

ΠΗΓΗ: www.fkpanoixtiagalia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου